Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference PVO: Systémy pozemní protivzdušné obrany proti vzdušným hrozbám 21. století

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference PVO: Systémy pozemní protivzdušné obrany proti vzdušným hrozbám 21. století

Počet shlédnutí: 1485

26.4.2019 • Jubilejní 20. ročník konference protivzdušné obrany pod názvem „Evolution of Three Air Defence Pillars: C2-Sensors-Effectors for 21st Century Threats and Challenges", který uspořádala Katedra protivzdušné obrany Fakulty vojenských technologií, se nesl v duchu upřesnění aktuálních vzdušných hrozeb a optimalizace odpovídajících schopností těmto hrozbám čelit. 

Již v úvodním vystoupení plukovníka gšt. Petra Čepelky, který zde zastoupil ředitele Sekce rozvoje sil MO, zazněla potřeba nové hrozby hluboce analyzovat a nutnost jim čelit jednak společně a s dostatečným předstihem. Na analýzu hrozeb musí navázat rozbor stávajících schopností a pak – samozřejmě v aliančním kontextu – definování společných i národních ambicí. Realizované ambice promítnuté do kvalitativně nových schopností jsou hlavním kritériem úspěšnosti tohoto procesu. Jak tento proces uchopit a jaké prostředky jsou a budou k dispozici, bylo demonstrováno v následujících vystoupeních národních a aliančních reprezentantů a také představitelů obranného průmyslu.

Letošní konference PVO se konala na pozadí významných aktivit směřujících zejména ke kvalitativnímu rozvoji Vzdušných sil AČR. K těm patří zejména zásadní akvizice ve prospěch vojska pozemní PVO, ale i radiotechnického vojska a letectva. Je tak i příznačné, že o převzetí záštity nad konferencí PVO 2019 byli požádáni velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek, ředitel Sekce rozvoje sil MO generálmajor Ivo Střecha a ředitel Sekce plánování schopností MO generálmajor Jaromír Alan.

Dvacátého ročníku konference PVO konaného ve dnech 16. a 17. dubna 2019 se účastnilo celkem 103 osob z 10 států. Kromě představitelů vojenských útvarů a zařízení, akademických institucí a dalších zainteresovaných subjektů se zúčastnili zástupci 23 firem obranného průmyslu.  Zaznělo celkem devatenáct příspěvků včetně čtrnácti zahraničních.

 

Autor: Miroslav Krátký, foto: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa