Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany dává naději

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany dává naději

Počet shlédnutí: 1001

9.4.2019 • Jediná vojenská vysoká škola v České republice se po pěti letech vrací k projektu, jehož cílem je získat mezi studenty nové zájemce o zápis do registru dárců kostní dřeně a o vstup mezi dárce krve. Projektem chce Univerzita obrany přinést větší naději na uzdravení vážně nemocných lidí a darovanou krví zachránit lidské životy. Studenti získali informace o možnostech a podmínkách dárcovství na vstupní přednášce.

„Myslím, že máme na co navázat. Naše spolupráce s Univerzitou obrany byla vždy úspěšná, v rámci předchozího projektu Armáda dává naději vstoupilo do Českého národního registru dárců kostní dřeně 69 potenciálních dárců," uvedla své vystoupení MUDr. Simona Hohlová, vedoucí lékařka Transfúzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno. Jedno z největších zdravotnických zařízení v České republice poskytuje péči v rámci několika center s vysokou potřebou transfúzních přípravků.

„Bez dobrovolných dárců krve by léčba některých chorobných stavů nebyla vůbec možná," zdůvodnila doktora Hohlová potřebu doplnit brněnský registr o nové dárce. Uvedené pak platí dvojnásob u těch, kdo onemocní zhoubnými nemocemi kostní dřeně nebo uzlin. Pro ně je transplantace kostní dřeně často jedinou šancí na záchranu života. 

Studenti Univerzity obrany nyní mají možnost rozhodnout se, zda se do projektu zapojí. Ti, kteří se rozhodnou kladně, se zúčastní hromadného darování krve a stěru ústní sliznice, který umožní posouzení znaků potřebných pro výběr případného příjemce kostní dřeně.

 

Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa