Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla 20 let členství v NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla 20 let členství v NATO

Počet shlédnutí: 940

11.3.2019 • Už dvacet let vedle sebe vlají na stožárech vlajka NATO a státní vlajka České republiky. Kulaté výročí přistoupení naší země k Organizaci Severoatlantické smlouvy si Univerzita obrany připomněla na pondělním slavnostním nástupu.

„Přijetí České republiky v roce 1999 do Severoatlantické aliance nebylo motivováno kvalitou naší armády, ani kvalitou ozbrojených sil dalších přistupujících zemí. NATO jako vojensko-politická aliance upřednostnila v tehdejší době geopolitické hledisko s tím, že zkvalitnění úrovně ozbrojených sil bylo úkolem, který na nás teprve čekal a který kontinuálně řešíme dodnes," řekl v úvodu svého vystoupení na slavnostním nástupu rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl. Ten dále připomněl účast české armády v zahraničních misích a stále větší zapojení jejích příslušníků do činnosti řídicích orgánů Severoatlantické aliance.

Generál Přikryl také zmínil podíl Univerzity obrany na proměně české armády: „Jsem přesvědčen, že naše státní vojenská vysoká škola, jako nositel akreditovaného vojenského vysokoškolského vzdělávání, centrum vědeckých a expertních schopností rezortu obrany a klíčová instituce podílející se na vojensko-odborné a vojensko-humanitní profilaci příslušníků ozbrojených sil, splní se ctí svoje úkoly."

Slavnostního nástupu se spolu se starostkou Městské části Brno-Žabovřesky Lucií Pokornou a dalšími představiteli vojenských útvarů a zařízení brněnské posádky zúčastnili i zástupci desítky partnerských spolků a organizací válečných veteránů, s nimiž Univerzita obrany již 15 let úspěšně spolupracuje. Ceremoniál probíhající na nástupní ploše v Kasárnách Šumavská zakončil slavnostní pochod.


Autor: Viktor Sliva 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa