Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Místo vedra chlad

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Místo vedra chlad

Počet shlédnutí: 798

11.3.2019 • Tak by se dal shrnout hlavní rozdíl mezi nastávajícím pobytem tří studentů Univerzity obrany na kurzu přežití v jihoamerické Francouzské Guyaně a přípravným kempem konaným na konci února na atlantickém pobřeží země galského kohouta. Co obě akce naopak spojovalo, je voda. Bretaňské pobřeží totiž vhledem k podobnému klimatu a častým srážkám bývá nazýváno Malou Británií a minimálně v době konání kempu svému druhému jménu dostálo.

Členové skupiny Commandos, rotmistři Daniel Zavadil a Marek Dobiáš spolu s četařem Pavlem Horníčkem do Francie vyrazili takříkajíc naslepo, program přípravného kempu měl být překvapením. Účastníci nevěděli, co si s sebou mají vzít, a tak první starostí brněnských studentů bylo sehnat si od francouzských kolegů potřebný materiál. „Vyzkoušeli jsme některé tamní disciplíny, ať už to byly překážkové dráhy nebo typy pohybu, které se během vlastního kurzu provádějí, třeba transport raněného v řece nebo překonání řeky. Navíc to bylo proložené nedostatkem spánku, celý den jsme v podstatě byli ve vodě, která je tam v tuto dobu při teplotě vzduchu 5 stupňů velmi studená," popisuje průběh přípravy Marek Dobiáš.

Francouzské velení kurzu rozdělilo brněnskou trojici do různých rot, aby domácí i zahraniční účastníky přimělo komunikovat v angličtině. „Přišel instruktor, protáhl nás všemi kalužemi, pak nás vzal na pobřeží, kde jsme zapadali po pás do bahna. Tam jsme většinou ve vodě nacvičovali různé činnosti, jako byl třeba už zmíněný transport zraněného," vzpomíná Daniel Zavadil, který začátek kurzu strávil na základně: „Za ty dva dny jsme nachodili 60 až 80 kilometrů, abychom se unavili. Spát jsme šli ve tři ráno a o pěti byl budíček. Cílem bylo dostat nás do diskomfortu, ve kterém jsme pak měli fungovat."    

Tři studenti Univerzity obrany prošli kurzem úspěšně, teď mají před sebou poslední přípravy před cestou do Jižní Ameriky. Tam se pokusí rozšířit skupinu dosavadních držitelů odznaku s vyobrazením jaguára, které získávají jen ti, kteří zdolali všechny nástrahy tropické džungle. Zatím je znám pouze přibližný termín odletu, uskutečnit by se měl počátkem dubna.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa