Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vstupuje na pole kybernetické bezpečnosti. Buďte při tom

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vstupuje na pole kybernetické bezpečnosti. Buďte při tom

Počet shlédnutí: 1446

28.2.2019 • Obří vojenské cvičení Severoatlantické aliance dokázal zdiskreditovat tříčlenný tým, zaměstnaný po čtyři týdny s neuvěřitelně nízkým rozpočtem šedesáti dolarů. Demokratický systém státu je možné nahlodat za použití útočných kybernetických operací, přičemž obyvatelé tohoto státu vůbec netuší, že je proti nim vedena hybridní válka. Čelit takovým hrozbám by v blízké budoucnosti měli spolu s dalšími i absolventi nového studijního programu Kybernetická bezpečnost, který od příštího akademického roku otevírá Univerzita obrany.

Jediná vojenská vysoká škola v České republice se tak ještě více začleňuje do klíčového centra kybernetické obrany státu, jímž se pomalu stává jihomoravská metropole. V Brně například sídlí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a působí zde řada bezpečnostních startupů. K simulacím operací slouží zdejší Kybernetický polygon.  

Dosud se problematika kybernetické bezpečnosti na Univerzitě obrany vyučovala jen v rámci oboru Informační a komunikační technologie a navíc jen v civilním studiu a se zaměřením na manažerskou část problematiky. To se nyní vzhledem k rostoucí potřebě specialistů zásadně mění. Kybernetická bezpečnost se stává samostatným studijním programem určeným pro vojenské i civilní studium, jehož náplní bude především technická část oboru. Studenti však získají i přehled na poli legislativy a právních předpisů.

Dosavadní studijní obor absolvovala spolu s dalšími také Bc. Veronika Chvátalová, jež nyní působí na Odboru bezpečnosti Ministerstva obrany. „Jelikož studijní program, který jsem studovala, byl pouze tříletý, získané vědomosti mi posloužily jenom jako základ pro tuto práci. Vědomosti proto musím neustále rozvíjet. I z těchto důvodů shledávám za přínosné, že UO se začne kybernetickou bezpečností více zabývat," hodnotí novinku ve studijní nabídce vojenské školy Veronika Chvátalová, která na univerzitě pokračuje v navazujícím magisterském studiu.

Studenti mají jedinečnou šanci stát se experty na kybernetickou bezpečnost

Pro nový studijní program tak dvojnásob platí fakt, že absolventi Univerzity obrany mají v armádě jistotu zaměstnání a nadprůměrné finanční ohodnocení. „Vzhledem k tomu, že se rezort MO potýká s nedostatkem specialistů na kybernetickou bezpečnost, mohl by nový studijní program situaci změnit a otevřít studentům možnosti uplatnění," dodává bakalářka Chvátalová. 

Absolventi nového magisterského studijního programu Kybernetická bezpečnost budou schopni identifikovat, hodnotit a řešit hrozby v kyberprostoru a přijímat opatření ke snižování kybernetického rizika. Odborníci na kybernetickou bezpečnost musí být znalí v oblasti informatiky, ale musejí se orientovat i v bezpečnostní politice, dobře znát právní či ekonomické důsledky různých rozhodnutí přijatých v době skutečného ohrožení.


Zájemci o kybernetickou bezpečnost, kteří zvolí vojenské studium, budou mít na svou přípravu vytvořeny optimální podmínky. Již za studia budou pobírat plat a univerzita jim poskytne řadu dalších výhod, jako je ubytování zdarma či celodenní stravování za výhodné ceny. Pro ty, kteří chtějí ověřit své znalosti pro přijímací zkoušku, pořádá UO zdarma přípravné kurzy, které proběhnou v Brně 13. a 14. dubna a v Praze 30. a 31. dubna.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa