Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Setkání řídící skupiny NATO na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Setkání řídící skupiny NATO na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 830

25.2.2019 • V týdnu od 4. do 8. února hostila Univerzita obrany v sále Klubu na ulici Šumavská setkání řídící skupiny NATO s názvem GBAD C2 MOU Steering Group (Ground Based Air Defence Command and Control Memorandum of Understanding Steering Group). Česká republika jako jedna z dvanácti zakládajících zemí byla pořadatelem tohoto workshopu, jehož organizaci převzala na žádost Odboru rozvoje vzdušných sil Katedra protivzdušné obrany.

Tato řídící skupina je výsledkem dlouholeté práce NATO skupiny SHORAD C2 TOE (SHOrt Range Air Defence Command and Control Team Of Experts), stejně tak jako získaných poznatků ze série cvičení Tobruq Legacy, na kterých se Katedra protivzdušné obrany pravidelně významně podílí a která se stala klíčovou pro celé NATO v oblasti interoperability pozemní protivzdušné obrany NATO ve spojení s integrovanou protiraketovou a protivzdušnou obranou NATO. Cílem této řídící skupiny je především rozvoj pozemní protivzdušné obrany v oblasti velení a řízení, interoperability systémů C2 a komunikačních protokolů NATO.

Jednání se zúčastnilo 30 odborníků v dané oblasti v zastoupení Slovenska, Nizozemska, Německa, Norska, Švédska, Finska, USA a samozřejmě České republiky. V průběhu celého týdne byly řešeny konkrétní technické problémy komunikace prostředků PVO, především však komunikace za pomoci vojenského taktického datového spojení LINK 16.


Autor: Josef Časar



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa