Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Simulace či nanotechnologie se mohou stát novými obory spolupráce s VŠB - Technickou univerzitou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Simulace či nanotechnologie se mohou stát novými obory spolupráce s VŠB - Technickou univerzitou

Počet shlédnutí: 1026

12.2.2019 • V pondělí dopoledne se v Brně sešli představitelé vedení Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a Univerzity obrany, aby jednali o další spolupráci v oblasti tvůrčí činnosti. Na pracovním setkání fakulty Univerzity obrany přišly s novými podněty pro spolupráci na poli výzkumu a vývoje.

„Univerzita obrany má velký zájem spolupracovat s veřejnými vysokými školami a výzkumnými institucemi. Věřím, že se nám podaří propojit v oblastech, kde jsme jedineční," řekl na úvod jednání rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál prof. Bohuslav Přikryl. S posláním, strukturou a jednotlivými funkcemi Univerzity obrany pak vedení VŠB – Technické univerzity seznámil prorektor pro rozvoj a internacionalizaci UO plukovník Luděk Jedlička.  U funkce tvůrčí zdůraznil, že Univerzita obrany představuje výzkumné centrum požadovaných vědeckých a inovačních schopností umožňujících rozvoj vědních oborů v resortu Ministerstva obrany ČR.

O zaměření tvůrčí činnosti na Univerzitě obrany následně hovořil prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník gšt. Alexandr Štefek. Ten mimo jiné hostům přiblížil prioritní okruhy v dané oblasti, kterými jsou vedení pozemních operací, vedení operací ve vzdušném prostoru, vojenské autonomní a robotické prostředky a nakonec kybernetické síly a prostředky. „Tvůrčí činnost je prováděna na Univerzitě obrany tak, aby její výsledky byly relevantní ve vztahu ke vzdělávání, byly konkurenceschopné na národní a mezinárodní úrovni, přenositelné do aplikační sféry a zejména v souladu s potřebami Ministerstva obrany," uvedl prorektor Štefek.

Úspěšná spolupráce VŠB – Technické univerzity a Univerzity obrany dlouhodobě probíhá v oblastech krizového řízení, strojírenství, elektrotechniky, geografie či bezpilotních prostředků. Zástupci fakult a ústavu Univerzity obrany nastínili také nové obory možné spolupráce, jako jsou simulace, ekonomie, nanotechnologie, zbraně a střelivo nebo biomechanická laboratoř. Tyto náměty přivítali představitelé VŠB – Technické univerzity. „Nové nabídky na spolupráci jsou realistické. Neměli bychom rovněž zapomínat na obor umělá inteligence," zhodnotil rektor VŠB – Technické univerzity prof. Václav Snášel.

Rektoři a prorektoři obou vysokých škol se shodli na vytipování klíčových osobností pro jednotlivé oblasti spolupráce, která bude v nejbližší době formalizována memorandem o spolupráci. Na závěr jednání se hosté z VŠB – Technické univerzity seznámili s některými výsledky tvůrčí činnosti Univerzity obrany, například s pilotní helmou s integrovaným průhledovým displejem nebo s elektrodepoziční celou, jež je určena k radiochemické přípravě vzorků s vysokým rozlišením vhodných pro alfa a gama spektrometrii.

 

Autor: Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa