Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktická příprava 4. ročníku modulu velitel dělostřeleckých jednotek v posádce Jince

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Praktická příprava 4. ročníku modulu velitel dělostřeleckých jednotek v posádce Jince

Počet shlédnutí: 1074

8.2.2019 • Ve dnech 14. ledna až 1. února jsme se v počtu 7 studentů skupiny 14-5D, tedy modulu velitel dělostřeleckých jednotek, zúčastnili praktické přípravy v posádce Jince, u 13. dělostřeleckého pluku „Jaselského". Naše očekávání byla zpočátku rozporuplná, neboť pověst Jinců u studentů Univerzity obrany je bohužel založena na mylných představách, které nám byly během několika týdnů vyvráceny.

První dojmy, které jsme z Jinců měly, byly opravdu dobré. Ubytováni jsme byli v nově zrekonstruované moderní ubytovně, kterou by mohly Jincům ostatní útvary jen závidět. Jak jsme druhý den po ubytování zjistili, moderní není jen ubytovna, ale i kasárna. Celkově jsme tedy zhodnotili Jince jako moderní útvar s příjemným zázemím. 

To zatím bohužel nelze říci o technice, kterou posádka disponuje. Jak je známo, Jince disponují samohybnou kanónovou houfnicí (ShkH) vz.77 neboli DANA, zahlédnete zde i UAZ či Pragu V3S. To by však po plánované modernizaci mělo býti minulostí.

13. dělostřelecký pluk se skládá ze 131. a 132. dělostřeleckého oddílu. Naše skupina byla přidělena ke 132. dělostřeleckému oddílu, kterému velí pan pplk. Hebnar. Během tří týdnů jsme u tohoto oddílu získali praktické zkušenosti, které nám budou ku prospěchu nejen během studia, ale především po jeho absolvování, na našich budoucích velitelských pozicích.

První týden jsme v posádce zažili tzv. „Jaslo". Jedná se o mezinárodní soutěž obsluh děl a koná se u příležitosti výročí významného dne Jaselské operace, kdy československé dělostřelectvo za 2. světové války, vedlo nejúspěšnější dělostřeleckou bitvu. Dodržování tradic a připomínání historie, i to patří k 13. dělostřeleckému pluku a ke všem dělostřelcům.

V dalších dnech se naše skupina seznamovala s technikou a to průzkumnými systémy LOS, průzkumným kompletem Sněžka, ale zejména pak s dělostřeleckým systémem ShKH vz.77 Dana. Dále jsme absolvovali zaměstnání, kdy jsme se prakticky i teoreticky vzdělávali v oblasti dělostřeleckého průzkumu. I přes nepříznivé počasí, jsme denně pracovali s dělostřeleckou buzolou a průzkumnými výnosnými soupravami a sami si tak mohli vyzkoušet, co obnáší práce dělostřeleckého průzkumu. V neposlední řadě jsme si v praxi vyzkoušeli i práci počtářů, s přístrojem pro řízení palby PUO-9M.

Musím zmínit naprostou profesionalitu vojáků, kteří nás s technikou i prací dělostřelců seznamovali. Ze strany vojáků nebylo cítit žádné opovržení či nevraživost k nám, jako jejich možným budoucím nadřízeným. Ochotně nám zodpovídali všechny naše dotazy a snažili se nám předat své zkušenosti.

Celkově hodnotíme praktickou přípravu velice pozitivně. Bylo pro nás velmi přínosné seznámit se s každodenním životem v posádce a také si srovnat teorii naučenou na Univerzitě obrany s praxí u útvaru. V tomto ohledu shledáváme praxi u útvaru za velice přínosnou, což nám potvrdili i důstojníci, kteří v Jincích již slouží a tuto možnost v minulosti neměli. Za celou skupinu bych pak rád poděkoval velení pluku i posádce za vstřícný a obětavý přístup. Vytvořili pro nás výborné podmínky a my se budeme rádi do Jinců vracet a nakonec zde i sloužit.  


Autor: rtn. Alexandr Gabrik (14-5D, 2. ŠR, 4. ročník Univerzity obrany)     


Video ČT24: Armádní nábory zabírají: Vojáků je nejvíc od zrušení povinné vojenské služby
(Studenti UO od 0:55)




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa