Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studentský pochod za Jana Palacha

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Studentský pochod za Jana Palacha

Počet shlédnutí: 973

​31.1.2019 • 25. ledna se studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany zúčastnili rekonstrukce pietního pochodu za Jana Palacha, který se původně konal stejného dne právě před padesáti lety, tedy v roce 1969. Budoucí vojenští zdravotníci pochod zorganizovali společně se studenty Lékařské fakulty UK a Farmaceutické fakulty UK na popud Univerzity Hradec Králové.

Samotného pochodu se zúčastnily více než dvě stovky lidí, kteří se sešli na Velkém náměstí před budovou bývalé radnice. Zde proběhlo úvodní slovo a zdůvodnění, proč je důležité na takové události nezapomínat. S trikolorou na hrudi se poté účastníci průvodu vydali na trasu Adalbertinum, Tyršův most a Masarykovo náměstí, kde se uskutečnil pietní akt. 

Zástupci vysokých škol, ale i ostatní návštěvníci pokládali věnce, květiny a zapalovali svíčky u fotky Jana Palacha, stejně jako se to dělo přesně před půl stoletím. Tehdy se však Masarykovo náměstí nazývalo náměstím Leninovým. Následovalo připomenutí činů nejen Jana Palacha, ale i jeho následovníků, kteří byli uctěni minutou ticha. Herec Jan Sklenář z Klicperova divadla přednesl báseň Jana Zajíce věnovanou právě Janu Palachovi, podobně jako před padesáti lety recitoval Miroslav Zounar báseň Máj. Celý akt byl zakončen československou státní hymnou, v jejímž průběhu byl slyšet i zpěv přítomných pamětníků.

Na závěr akce se účastníci mohli přesunout do blízké budovy Filozofické fakulty UHK, kde se konala debata s pamětnicí Jarmilou Stibicovou, disidentkou a signatářkou Charty 77, která se aktivně účastnila akcí na protest proti okupaci.



Autor: Tereza Kolářová



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa