Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Winter Survival 2019: Na skalách si vedli nejlépe vojáci ze Slovenska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Winter Survival 2019: Na skalách si vedli nejlépe vojáci ze Slovenska

Počet shlédnutí: 1341

​31.1.2019 • Závod vojenských hlídek Winter Survival každoročně testuje schopnost vojáků odolat drsným zimním podmínkám Jeseníků ve sněhu a mrazivé zimě a k tomu musí zvládnout řadu náročných disciplín. Známý armádní sportovní podnik organizuje Univerzita obrany.

Hned dvakrát se k historii obrací letošní ročník armádního přeboru Winter Survival. Pořadatelé chtějí připomenout jednak čtvrt století existence náročného novodobého závodu, jednak i výročí prvních mezinárodních armádních lyžařských závodů, které se uskutečnily v únoru 1924 v Železné Rudě.

Winter Survival je synonymem extrému, vytrvalosti, bojových aktivit v horách, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle. Armádní závod napříč Jeseníky dokáže každý rok závodníky překvapit. Nikdy není stejný.

Tři stěžejní dny na armádním mistrovství Winter Survival 2019 mají vojáci za sebou. Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části třídenní etapy této prestižní armádní soutěže bylo „překonání tří skalních vrcholů". Úkolem hlídek bylo nejprve vylézt za pomoci fixního lana na první vrchol, poté se musel každý člen týmu rozličným způsobem dostat na druhý vrchol. Jeden voják postupoval po „lanovém koni", druhý využíval ferratovou cestu a třetí člen hlídky lezl navázán na dvě lana „francouzským" způsobem. Z druhého vrcholu na třetí se závodníci dostávali lezením po lanové síti. Ze třetího vrcholu nakonec slanili po lanech, a to z výšky dvaceti pěti metrů. Lezlo se na skalách známého střediska Rabštejn nedaleko Rýmařova.

„Disciplínu jsme zvládli. Snažili jsme se, ale vzhledem k nevelkým zkušenostem z vojenského lezení máme horší čas. Důležité v tomto závodě je vytrvat a dojet do cíle," konstatoval rotný Michal Chum z týmu 153. ženijního praporu Olomouc. Na skalách si vedli nejlépe vojáci ze Slovenska, z 5. pluku speciálního určení v Žilině. 

Závěrečný přesun družstev pak vedl přes Skřítek, Ztracené skály, Jelení hřbet, Velký Máj a Petrovy kameny k Ovčárně pod vrcholem Pradědu. Týmům Univerzity obrany se letos příliš nedaří. Nevychází jim přesuny a sjezdy na lyžích, naopak dobrých výsledků dosahují ve vojenském lezení.

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2019 favority soutěže jsou družstva 7. mechanizované brigády Hranice, 13. dělostřeleckého pluku Jince a Agentury logistiky ve Staré Boleslavi. Závod končí ve čtvrtek paralelním slalomem na sjezdovce Ski arény v Karlově pod Pradědem.

 

Výsledková listina



Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2019, foto: Jiří Pařízek




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa