Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití

Počet shlédnutí: 1304

30.1.2019 • Zimní závod tříčlenných armádních týmů. Vojáky provází fyzická námaha, nedostatek spánku, mráz, neustálé promýšlení postupu mezi kontrolami a plnění vložených disciplín. Pohybují se jak na vrcholcích hor, tak po sněhem pokrytých cestách v údolích. Přitom velmi důležitou roli hraje strategie rozložení sil a doplňování energie.

Druhý den mezinárodního závodu Winter Survival 2019, který pro vojáky připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, se nesl v duchu náročného kruhového pochodu po kopcích Hrubého Jeseníku. Profil třicetikilometrové trasy byl členitý, závodníci zdolávali rokle a kopce s poměrně značným převýšením.

 

Prubířskými kameny soutěžního dne byly hned dvě disciplíny, a to postup skalní stěnou a přírodní trial. Na dvacetimetrové skále pod kopcem Plošina musel každý člen týmu zdolat svou trasu za pouhých deset minut. Jedna ze tří zajištěných cest například vedla přes převis, k jehož překonání mohl závodník použít zavěšený lanový žebřík. „Vylézt skalní stěnu se mě v časovém limitu nepovedlo. Skála byla namrzlá a hodně to klouzalo," posteskl si četař Zdeněk Šroler z hlídky 14. pluku logistické podpory Pardubice.

Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a přesun pokračuje. Další kilometry členitým terénem až na místo, kde putování pohořím Hrubého Jeseníku na chvíli skončí. Za hřbitovem v Ludvíkově čeká na vojáky překonání přírodních a umělých překážek. Dráhu přírodního trialu tvoří šest překážek – překonání klády, skalky a špalků, plížení pod nataženými lany, přelezení zavěšené klády a přenesení břemen o váze 20 kilogramů na vzdálenost 30 metrů. 

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2019 favority soutěže zůstávají družstva 7. mechanizované brigády Hranice, 13. dělostřeleckého pluku Jince a Agentury logistiky Stará Boleslav. Na sklonku dne ze zdravotních důvodů ze závodu odstoupila hlídka 42. mechanizovaného praporu Tábor.

Dnes čekají vojáky vedle dalšího mnohakilometrového přesunu pohořím Hrubého Jeseníku zejména úkoly z vojenského lezení na skalách lokality Rabštejn a měřený sjezd na lyžích na sjezdovce u Ovčárny pod Pradědem.  


 

Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2019, foto: Jiří Pařízek



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa