Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ověření systému kontroly manévru při výcviku studentů UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Ověření systému kontroly manévru při výcviku studentů UO

Počet shlédnutí: 640

15.1.2019 • Součástí bojového úkolu jednotky při většině taktických činností (ofenzivních, defenzivních, stabilizačních a jiných) je zpravidla přesun do prostoru plnění úkolu, případně na čáru zasazení apod. Lze konstatovat, že trasa manévru silami a prostředky je jednou z rozhodujících fází pro úspěšné splnění úkolu. Do rozhodovacího procesu tvorby jejího průběhu vstupují charakteristiky povrchu a průchodnosti terénu, vlivy počasí, schopnosti vlastních jednotek a možnosti viditelnosti nepřítele. Systém kontroly manévru (MCS CZ), vyvíjený na Katedře zpravodajského zabezpečení (K-111) v rámci vývoje projektu Pokročilého automatizovaného systému velení a řízení II (PASVŘ II), situaci v operačním prostoru vyhodnocuje. Výsledkem výpočtů systému je nejrychlejší, průchodná a bezpečná trasa přesunu, hodnocená pro konkrétní typ techniky nebo pěší jednotky.

V průběhu odborného taktického výcviku příslušníků skupiny Commandos a vybraných studentů pátého ročníku studijního modulu Velitel průzkumných jednotek bylo, za řízení příslušníků K-111 a Katedry taktiky (K-110), provedeno ověření MCS CZ v terénu. V první části byly porovnávány výsledky dvou pěších skupin, kdy jedna plánovala a provedla manévr intuitivně s využitím mapy, a druhá využila výpočty MCS CZ. Další testování MCS CZ bylo s využitím motorové čtyřkolky, která simulovala bezosádkový autonomní systém. Rozhodujícími kritérii, v této části výcviku, byly časy nezbytné na zplánování úkolů po písemném zadání bojových úkolů velitelům skupin, a zejména pak doba přesunu z výchozího prostoru k objektu nepřítele. Dále bylo sledováno dodržení naplánované trasy přesunu k cílovému objektu a provedení skrytého, nepřítelem nezjištěného přesunu k cílovému objektu. K posouzení posledně uvedeného kritéria byly podél trasy přesunu skupin a čtyřkolky rozmístěni 3 pozorovatelé simulující nepřítele. V druhé fázi pak proběhl experiment, zaměřený na reakci na napadení slabším nepřítelem. V tomto případě opět jedna skupina reakci provedla intuitivně s využitím mapy, trasa ofenzivního manévru obchvatem druhé skupiny byla navržena prostřednictvím MCS CZ. 

Výsledky ověření potvrdily praktickou využitelnost systému při plánování trasy manévru silami a prostředky, stejně jako při reakci na neočekávané napadení nepřítelem. V neposlední řadě dalším velmi přínosným výsledkem tohoto výcviku bylo získání souhrnu požadavků na koncový výpočetní a zobrazovací datový terminál systému pro podporu rozhodování velitelů pěších jednotek.

 
Autor: Jan Nohel, Zdeněk Flasar, foto: Jan Nohel



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa