Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktický výcvik geodézie v zimních podmínkách

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Praktický výcvik geodézie v zimních podmínkách

Počet shlédnutí: 971

​11.1.2019 • Ve dnech 7. – 10. ledna 2019 se v rámci odborného výcviku studentů specializace vojenská geografie a meteorologie uskutečnil praktický výcvik geodézie ve školicím a výcvikovém zařízení VGHMÚř na Polomu v Orlických horách. Aktuální průběh počasí, kdy na území většiny České republiky je sněhová kalamita, se projevil i na podmínkách výcviku. Ten kromě odborných dovedností prověřil i fyzické schopnosti a morálku studentů.

Kromě provádění vlastních geodetických měření, museli studenti překonávat obtíže spojené hned od prvního dne s 30 cm vysokou sněhovou pokrývku, která se každým dnem zvyšovala o dalších cca 10 cm. Součástí jejich technického vybavení tak kromě teodolitů, totálek, stativů, vytyček a latí byla i lopata pro odhazování sněhu. V průběhu týdne se účastníci zdokonalili v zaměřování polohy a výšky bodů terestrickými metodami, ve zpracování měření a provádění geodetických výpočtů. 

Zeměměřické práce studentům vprostřed týdne oživila i exkurze v seismické a metrologické stanici Polom, kde byli seznámeni s její historií, aktuálním vybavením a úkoly řešenými ve prospěch geografického a hydrometeorologického zabezpečení AČR. V následujících dvou týdnech studenty čeká týden praktického výcviku kartografie a týden praktického výcviku aplikované meteorologie v brněnských laboratořích katedry.


Autor: Martin Hubáček



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa