Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany připravuje 25. ročník závodu Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany připravuje 25. ročník závodu Winter Survival

Počet shlédnutí: 1259

​17.12.2018 • Dvacátý pátý ročník armádního zimního víceboje tříčlenných družstev se kvapem blíží. Winter Survival 2019 pořádají Generální štáb AČR a Univerzita obrany. V soutěži s mezinárodní účastí vojáky čeká řada náročných úkolů a nelehkých disciplín, které v současné době připravuje v nejvyšších moravskoslezských horách tým Centra tělesné výchovy a sportu UO. 

K velké různorodosti disciplín a tedy i náročnosti na všestrannost vojáků se na Winter Survivalu přidávají drsné podmínky Hrubého Jeseníku i velmi proměnlivé počasí. Ačkoliv vojáci-závodníci dopředu vědí, do čeho jdou a co mohou čekat, teprve až samotná akce dokonale prověří jejich schopnosti, fyzickou zdatnost a psychickou odolnost a také jejich smysl pro týmovou spolupráci. Během závodu bojují s únavou a vyčerpáním. Touha překonat sám sebe a posunout hranice svých možností je však žene dál. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže.  

Armádní soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách, a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě.

Za měsíc a půl během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenná družstva zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle, absolvují orientační běh na sněžnicích a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc, střílet z armádních zbraní a házet granátem na dálku i na cíl, dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím ve volné přírodě.

Mezinárodního závodu Winter Survival 2019 se zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 15 družstev. Z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska přijede 5 armádních týmů. Z Univerzity obrany závod pojedou 2 družstva. A co víc, jubilejní 25. ročník Winter Survivalu bude spojen s historickým odkazem a připomenutím 1. mezinárodních armádních lyžařských závodů konaných v roce 1924 v Železné Rudě, jejichž pořadatelem bylo Ministerstvo národní obrany Československé republiky.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: archiv UO



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa