Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Sebezáchova v týlu nepřítele studentů 14-5Pz

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Sebezáchova v týlu nepřítele studentů 14-5Pz

Počet shlédnutí: 881

14.12.2018 • Průzkumná činnost na území nepřítele nebo odloučení vojáka od vlastní jednotky ve vojenské operaci klade značné nároky na jeho schopnost zabezpečit si základní životní potřeby. Jedná se především o dostatečnou zásobu pitné vody, stravu, odpočinek v suchém prostředí, a navigaci zpět do sestavy vlastních vojsk. 

Jedním z navazujících učebních úkolů výuky a výcviku studentů skupiny 14-5Pz v tomto semestru byl praktický výcvik sebezáchovy ve VVP Březina, za řízení příslušníků katedry Zpravodajského zabezpečení, dne 12. prosince 2018. Základnu průzkumná skupina zaujímá v případě, že na daném místě zůstane déle než 12 hodin, bude plnit úkoly průzkumu v daném prostoru, provádět obnovu bojeschopnosti nebo plánování a přípravu další bojové činnosti. Umístění základny musí mimo jiné umožňovat komunikaci s nadřízeným, snadnou bránitelnost, přístup k vodě, dostatečné maskování a skryt, a dostupné přístupové a únikové cesty. V případě průzkumné skupiny z učební skupiny 14-5 Pz byla základna zaujata tak, aby byl zabezpečen perimetr 360° do okolí. Zaujetí prostoru základny zahrnuje několik fází, v průběhu kterých velitel skupiny vytipuje výhodné místo, skupina se přesune do jeho blízkosti, ze vzdálenosti 100 - 300 metrů provede průzkum prostoru základny, a následně se všichni členové skupiny rozmístí na konkrétní místa. Velitel vojákům určí palebné sektory, načež celá skupina provede poslechovou a vizuální kontrolu okolí z místa. Další budování palebných postavení a přístřešků probíhá střídavě ve dvojicích.


Další částí výcviku bylo improvizované získání vody v přírodních podmínkách. Jako zdroj byl využit nedaleko tekoucí potok, v místě co nejblíže prameni, z důvodu minimalizace rizika chemického znečištění. K zachycení většiny hrubých nečistot byl využit improvizovaný látkový filtr. A eliminaci mikrobiologických rizik pak zabezpečily k tomu určené tablety na čištění vody. Takto upravená voda sice zapáchá chlorem, je ale zdravotně nezávadná. Strava byla, z důvodu zimních podmínek výcviku, zabezpečena výhradně z vlastních zdrojů. K jejímu ohřevu lze využít celou řadu tepelných zdrojů, od chemických ohřívačů přes lihové kostky až po malý plynový vařič.

V neposlední řadě byl do výcviku zařazen i hvězdicový topografický pochod v členitém terénu, za využití přijímačů GPS. V jeho průběhu všichni studenti úspěšně vyhledali celkem 11 kontrolních bodů a urazili přes 4 kilometry.


Autor, foto: Jan Nohel 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa