Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ostravští studenti chemie se dozvěděli o bezpečnostních aspektech svého oboru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ostravští studenti chemie se dozvěděli o bezpečnostních aspektech svého oboru

Počet shlédnutí: 763

11.12.2018 • Přednáškami v prostorách Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského v Ostravě vyvrcholila dosavadní spolupráce této vzdělávací instituce s Ústavem ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany. Předávání informací o činnosti a zaměření tohoto elitního výzkumného pracoviště se tak přesunulo z vyškovských laboratoří a pracovišť přímo za studenty 4. ročníku ostravské odborné střední školy.

Intenzívní spolupráce mezi Ústavem ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany a Střední průmyslovou školou chemickou akademika Heyrovského v Ostravě byla zahájena v dubnu tohoto roku ve Vyškově představením specializovaných schopností tohoto elitního výzkumného pracoviště. Třída 4. ročníku farmaceutů byla seznámena s aktuálními studijními programy a činností ústavu ve prospěch Armády České republiky a integrovaného záchranného systému. Ukázka specializovaných laboratoří a zájem žáků o další informace týkající se propojení chemie a bezpečnosti se staly ústředními tématy závěrečné diskuse. Zájem žáků se stal podnětem pro vedení školy i ústavu k intenzifikaci vzájemné spolupráce. 


V pořadí druhý ukázkový den byl zorganizován v podobném rozsahu pro žáky 4. ročníku technologů v měsíci září. Členům pedagogického sboru a talentovaným žákům byl ústav představen dne 28. listopadu. Diskuse, která propojila civilní a vojenské aspekty chemie a specializované přípravy absolventů ostravské střední školy, byla završena představením technického vybavení a schopností laboratoře armádní radiační monitorovací sítě, chemických laboratoří se zaměřením na analýzu bojových chemických látek, radiometrických laboratoří a laboratoře materiálového inženýrství prostředků individuální ochrany. 

Všechny tyto aktivity se staly pomyslným vojenským předvojem k realizaci přednáškové činnosti v Ostravě na půdě školy. Aktivity spojené s přípravou a vlastním provedením přednášek pro třídu 4. ročníku farmaceutů byly finančně kryty z prostředků projektu MŠMT „Život je chemieˮ a organizačně zabezpečeny Ing. Danou Vaňkovou, Ph.D. V rámci prvního dne přednášek měli žáci jedinečnou možnost seznámit se s chemickým vojskem Armády České republiky a jeho podílem na odstraňování následků použití zbraní hromadného ničení ve vojenských operacích a zapojením sil a prostředků do aktivit v rámci integrovaného záchranného systému. Pozornost vzbudila také prezentace Ing. Moniky Hoskovcové, Ph.D. zaměřená na bojové chemické látky v historii a současnosti. Žáci měli možnost se seznámit s odvrácenou stranou chemie v kontextu toxikologie, detekce, identifikace, dekontaminace bojových chemických látek a možností realizace ochrany před jejich účinky. Druhý den přednášek navázal na problematiku bojových chemických látek zařazením přednášky, která dávala do vzájemných souvislostí některé bezpečnostní incidenty spojené s údajným či faktickým použitím těchto látek ve světě. Provázání teoretických aspektů chemie bojových chemických látek s bezpečnostní situací ve světě poukázalo na nutnost řešení problematiky vojenské chemie na vědecké i teoretické úrovni. Závěrečná přednáška, jejíž motto bylo „nano je megaˮ, byla zaměřena na možnosti a způsoby aplikací nanotechnologií a nanomateriálů do rozvoje prostředků individuální ochrany určené nejenom pro vojáky či hasiče, ale i pro civilní obyvatelstvo. Sami žáci měli v závěrečné diskusi možnost aktivně navrhnout trendy rozvoje protichemické ochrany. Jejich velmi fundované návrhy se opíraly o dosavadní znalosti a aktuálně nabyté zkušenosti z obou dní přednáškové činnosti.

 

Autor: Pavel Otřísal, foto: Dana Vaňková



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa