Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany se zúčastnili výcviku u 73. tankového praporu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti Univerzity obrany se zúčastnili výcviku u 73. tankového praporu

Počet shlédnutí: 1377

26.11.2018 • Ve dnech 19. až 30. listopadu probíhá ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá výcvik 73. tankového praporu s názvem COVEREX 2018. Prvního týdne výcviku se zúčastnili také studenti 2. ročníku Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany. Cílem této stáže bylo zdokonalení studentů v již nabytých znalostech a získaní nových zkušeností z reálného výcviku.

Ke studentům byli nejprve přiděleni instruktoři z řad vojáků 73. tankového praporu. Celý týden byl veden pod taktickým námětem a vyvrcholil nočním přesunem s bojovými drily, kde studenti zúročili nově nabyté zkušenosti. Studenti byli schopni si celou závěrečnou akci naplánovat sami bez pomoci instruktorů. Dvě čety studentů se pod vedením svých organických velitelů přesunuly na místo určení, kde si vybudovaly přístřešky s přírodních materiálů a přečkaly tak noc v extrémních libavských podmínkách. Následující ráno čety provedly přepad hlavního místa velení za účelem proniknout na nepřátelské území a získat „utajované" dokumenty. Tomu však předcházela náročná příprava.

Studenti denně absolvovali několik hodin taktické přípravy a plánování, činnost při napadení nepřítele nebo reakce na kontakt. Instruktor S.E.R.E. pro ně nachystal zaměstnání v přežití v nepříznivých podmínkách, což obsahovalo zejména budování improvizovaných přístřešků a také jim ukázal „primitivní" metody rozdělávání ohně pomocí křesadla a lupy. Několik hodin bylo věnováno střelecké přípravě, při které si více osvojili manipulaci s útočnou puškou Bren.

Studenti se účastnili i zaměstnání z ženijní přípravy, kde si vyzkoušeli maskování z přírodních materiálů a pomocí maskovacích barev na obličej. Dále následovaly hodiny topografie, kde se seznámili s prostorem místa působení a zopakovali si základy orientace v terénu a souřadnicové systémy. Součástí jejich výcviku byla i spojovací příprava za použití radiostanic RF-13. Nedílnou součástí každého výcviku je i zdravotní příprava, která byla zaměřena na CABC (C- zástava masivního zevního krvácení, A – zajištění dýchacích cest a krční páteře, B – zajištění dýchání, C – zajištění krevního oběhu), pomocí tohoto postupu dokážeme zvýšit šanci zraněného na přežití, dále na ošetřování raněného pod palbou a následnou přípravu pro transport. 

„Pro studenty bylo zařazení do výcviku 73. tankového praporu velkým přínosem. Nejen, že si na vlastní kůži mohli vyzkoušet, jak to na takovém výcviku reálně probíhá, ale také mohli zúročit doposud nabyté teoretické znalosti a zkušenosti. Závěrečná operace prověřila vše, co se během týdne naučili. Byl jsem velmi potěšen, že si byli schopni celou akci naplánovat a připravit sami bez zásahu instruktorů. Odvedli obrovský kus práce a hodnotím to jako velký posun vpřed," zhodnotil stáž studentů náčelník skupiny bojové přípravy školního pluku Univerzity obrany kapitán Bedřich Hýža.


Autoři: rotmistryně Lucie Gallová, tiskový a informační pracovník 73. tankového praporu, kapitán Bedřich Hýža, náčelník skupiny bojové přípravy šp UO




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa