Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti FVZ na pietním aktu v Praze

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Studenti FVZ na pietním aktu v Praze

Počet shlédnutí: 899

​26.11.2018 • Dne 17. listopadu 2018 se studentky a studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany zúčastnili pietního aktu u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka v Žitné ulici v Praze, která byla již tradičně organizována Studentskou komorou Rady vysokých škol.

Tato akce je velmi důležitou připomínkou událostí let 1939 a 1989 a jejím cílem je uctít památku studentů hájících akademické svobody a lidská práva. Oslavy byly zahájeny u Hlávkovy koleje, a poté se vydal průvod organizovaný RVŠ do Žitné ulice. Na tomto pietním aktu promluvil k účastníkům rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, rektor Masarykovy univerzity doc. Mikuláš Bek, rektor ČVUT doc. Vojtěch Petrášek, zástupkyně Národního parlamentu dětí a mládeže Michaela Doležalová, a také jeden z našich studentů, místopředseda Studentské komory RVŠ, rtm. Bronislav Kolář. Představitelé vysokých škol i zástupci studentů a studentek vzpomněli nejen hrdinské činy studenta medicíny Jana Opletala a pekařského dělníka Václava Sedláčka, ale i činy dalších studentů, kteří byli popraveni nacisty za nesouhlas s okupací a obranu demokratických hodnot. Podobně jako pieta u Hlávkovy koleje byla i tato zakončena kladením věnců studentkami a studenty naší fakulty a zpěvem studentské a státní hymny. Odsud se většina přítomných vydala na Albertov, kde oslavy pokračovaly diskusemi, divadlem a vzdělávacím programem pro širokou veřejnost.

Vzpomínkový akt je každoročním vyvrcholením oslav Týdne studentstva. Byl zde připomenut také fakt, že Mezinárodní den studentstva je jediný den mezinárodního významu, který má český původ, a proto by si zasloužil zahrnout do názvu státního svátku „Den boje za svobodu a demokracii", který si právě 17. listopadu připomínáme.

Část projevu našeho studenta, místopředsedy SKRVŠ, rtm. Bronislava Koláře:

„… Dnes zde stojím jako příslušník ozbrojených sil. Těch ozbrojených sil, které v boji proti nacismu hrály důležitou roli a které slouží jako záruka suverenity a udržení svobody na území České republiky. Ztráty, které jsme v poslední době utrpěli, nesmí zlomit naše odhodlání a podvolit se tlaku, který je na nás kladen. Boj za svobodu a demokracii byl, je a bude vždy aktuální. 

Zároveň zde stojím i jako hrdý student Karlovy univerzity a student medicíny stejně, jako byl i Jan Opletal. Jeho osud je tak tragickou připomínkou toho, jak konkrétní mohou být dopady ze ztráty svobody. Stejně tak je pro mě i velkou ctí, že zde právě já mohu připomenout jeho odkaz a pracovat pro udržení demokracie tak, aby jeho oběť nebyla marnou.

Non omnis moriar – Nezemřu celý.

Přeji proto nám všem, ve spojitosti s událostmi minulými i současnými, abychom šli ve šlépějích mladých lidí z roku 1939 a abychom se mohli po čase ohlédnout a říci si, že jsme na jejich cestu navázali důstojně a se ctí."

 

Autor: Aneta Roušová



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa