Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Velvyslanec USA na Univerzitě obrany: I po sto letech stojíme bok po boku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Velvyslanec USA na Univerzitě obrany: I po sto letech stojíme bok po boku

Počet shlédnutí: 689

16.11.2018 • ​V pátek dne 16. listopadu zavítal na Univerzitu obrany J. E. velvyslanec USA v České republice Stephen B. King a přednesl pro posluchače kurzu Generálního štábu, pedagogy a studenty přednášku na téma současné bezpečnostní a obranné politiky Spojených států.

Návštěva Stephena Kinga byla završením ambasádních oslav spojených se stým výročím vzniku Československa. Výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČSR a USA, které připadá na 12. listopad, připomněl americký diplomat v úvodu svého vystoupení: „Před sto lety Tomáš Garrique Masaryk a další tehdejší vůdci vyjádřili ve Spojených státech touhu vašich národů po samostatném státu.“

Nicméně hlavní náplní jeho přednášky byla současná bezpečnostní a obranná politika USA. V této souvislosti Stephen King ocenil účast českých jednotek v zahraničních misích a vyjádřil lítost nad nedávným úmrtím čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Co se týče transatlantických vztahů, potvrdil americký ambasador podporu demokracii a sdíleným hodnotám s Evropou. USA podle něj prolily příliš mnoho krve, aby teď nechaly Evropu bez pomoci. V diskusi se studenti univerzity ptali například na problematiku radikálního islámu, hlavních bezpečnostních rizik vyplývajících ze sílící pozice Číny a na vztahy USA k Ruské federaci. Co se týče energetických vztahů České republiky s Ruskou federací (např. v oblasti jaderné energetiky) upozornil Stephen King na rizika spojená s využitím ruských investic k ovlivňování české domácí politiky.

Na začátek návštěvy Univerzity obrany seznámil prorektor UO pro rozvoj a internacionalizaci plukovník Luděk Jedlička amerického velvyslance s historií a současností jediné vojenské vysoké školy v České republice. Stephen King se pak v krátké diskusi zajímal například o jazykovou přípravu studentů nebo spolupráci univerzity s obdobnými školami v zahraničí.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa