Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Noví rotmistři se probojovali do pátého ročníku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Noví rotmistři se probojovali do pátého ročníku

Počet shlédnutí: 1370

14.11.2018 • Další článek řetězce slavnostních povýšení studentů Univerzity obrany připojili posluchači pátého ročníku, kteří od velitele školního pluku plukovníka Jaroslava Krále převzali osvědčení o jmenování do hodnosti rotmistrů. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v obnovené královské kapli hradu Špilberk.

Od skromných začátků na nástupišti v kasárnách Šumavská před třemi lety se slavnostní povyšování významně proměnilo. To platí především o místech konání – těmi jsou nyní lokality spojené s historií českého státu, jako například Mohyla míru na Prateckém návrší, slavkovský zámek, hrad ve Znojmě, či nyní právě Špilberk. „Má to smysl jmenovat vás právě zde, kde mnohokrát lidé dokázali, že mají správné vlastnosti vojáka a že jsou připraveni položit svůj život za to, co je třeba ochránit," řekl na úvod ceremoniálu plukovník Král.

Povýšení, které proběhlo na Špilberku, bylo svým způsobem výjimečné. Poprvé totiž do závěrečného pátého ročníku vstupují studenti, kteří v roce 2014 nastoupili jako první do tehdy nově koncipovaných studijních programů. Celkem bylo do vyšší hodnosti jmenováno 89 studentů obou brněnských fakult. Novinkou byla přítomnost přátel a rodinných příslušníků povyšovaných studentů.

„Zbývá ještě napsat diplomku a obhájit ji, tak doufám, že těmi úskalími projdu," řekl bezprostředně po povýšení rotmistr Adam Weisser, který letos již zdolal úskalí v podobě kurzu cizinecké legie v drsném prostředí džungle v jihoamerické Francouzské Guyaně. Podobně odpovídala jeho kolegyně rotmistryně Jana Michalovičová: „Pro mě je vstup do pátého ročníku hodně hektický, protože se naskládala spousta věcí, hodně zkoušek a úkolů, které musíme vypracovat, diplomová práce také nebude napsána během jednoho týdne, takže je to dost náročné."

Vstup do obnovené královské kaple sousedí v prvním patře Špilberku s výstavními prostorami, které v druhé polovině roku vyplňuje výstava „Rok 1918 – co nám válka vzala a dala". Tuto expozici si noví rotmistři po skončení ceremoniálu mohli individuálně prohlédnout. 


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa