Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den válečných veteránů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den válečných veteránů

Počet shlédnutí: 944

12.11.2018 • Po pátečním slavnostním nástupu si Univerzita obrany v neděli 11. listopadu připomněla Den válečných veteránů účastí na dalších vzpomínkových akcích. Dopoledne se zástupci Univerzity obrany spolu s představiteli brněnské posádky, veřejné správy, místní samosprávy, partnerských spolků a veteránských organizací zúčastnili pietního aktu na Ústředním hřbitově v Brně.

Po poledni se zástupci Univerzity obrany přemístili na Moravské náměstí, kde proběhla neformální akce „Tisíc křížů pro veterány".  Stovky lidí během ní na travnaté ploše před pomníkem Rudoarmějce zapíchli dřevěné kříže s červeným květem vlčího máku jako památku na oběti všech válečných konfliktů.

K symbolice vlčího máku se pak vrátil kancléř Univerzity obrany Miloš Dyčka během svého vystoupení na koncertu Dětského sboru Brno v Českobratrském evangelickém chrámu Jana Amose Komenského v Brně, který proběhl jako ekumenická vzpomínka na padlé ve světových válkách. „Při četbě vzpomínek jednoho z účastníků bojů v Haliči jsem si uvědomil, že vedle vlčího máku mohly utrpení vojáků vyjadřovat i jiné symboly," řekl kancléř Dyčka a jako příklad uvedl led, bahno a slámu, které bojovníky doprovázely v zamrzlých zákopech. Na uspořádání koncertu se spolu s Univerzitou obrany podílely Československá obec legionářská a Českobratrská církev evangelická.

 

Autor: Viktor Sliva, foto: autor a Vladimír Šidla



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa