Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla Den válečných veteránů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla Den válečných veteránů

Počet shlédnutí: 1811

​9.11.2018 • Červené květy vlčích máků na klopách nastoupených studentů byly neklamným znamením, že páteční slavnostní nástup příslušníků Univerzity obrany se uskutečnil na počest nadcházejícího Dne válečných veteránů. Tento svátek se tradičně koná jako připomínka ukončení první světové války, od něhož letos uplyne právě sto let.

„Jde o to chápat profesi vojáka a práci civilního zaměstnance v ozbrojených silách jako službu občanům naší vlasti. A na tomto základě zodpovědně plnit své služební a pracovní povinnosti. Právě to je ten nejcennější projev úcty vůči těm, kteří dostáli slovům přísahy československého a českého vojáka až do krajnosti," uvedl rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém vystoupení, v němž se věnoval aktuálnímu odkazu Dne válečných veteránů pro současnost.

Hosty ceremoniálu byli představitelé státní správy i samosprávy, partnerských občanských spolků a Komunitního centra pro válečné veterány v Brně. Přítomni byli i studenti brněnských středních škol, pro něž byl po skončení nástupu připraven zajímavý program, který představil nejen Univerzitu obrany, ale i českou armádu.

V průběhu nástupu převzal rektor-velitel jako zástupce Univerzity obrany do úschovy prapor Moravskoslezského svazu Vojenských táborů nucených prací – Pomocných technických praporů, a to vzhledem k ukončení činnosti tohoto spolku.

Generál Přikryl se ve svém vystoupení vrátil i k účasti studentů Univerzity obrany a příslušníků velitelského sboru na přípravě a provedení Slavnostní vojenské přehlídky 2018 na počest 100. výročí vzniku samostatného československého státu v Praze dne 28. října. „Představitelé vedení rezortu ministerstva obrany a hlavní funkcionáři Generálního štábu Armády České republiky vysoce kladně hodnotili přístup, osobní nasazení, špičkovou úroveň pořadovosti a vojenské vystupování našich studentů jak při nácvicích, tak i při vlastním provedení vojenské přehlídky," uvedl rektor velitel a v rámci nástupu předal prostřednictvím četařky Venduly Chlumové finanční odměny zúčastněným studentům a osobně pak osmi příslušníkům stálého stavu.

Pátečním slavnostním nástupem program připomínky Dne válečných veteránů začíná. V neděli 11. listopadu v 10 hodin se zástupci Univerzity obrany, brněnské posádky, veřejné správy, místní samosprávy, partnerských spolků a veteránských organizací zúčastní pietního aktu na Ústředním hřbitově v Brně. Ve 13 hodin se představitelé Univerzity obrany přesunou na Moravské náměstí, kde se zúčastní neformální akce „Tisíc křížů pro veterány", v jejímž rámci příchozí vzpomenou zapíchnutím dřevěných křížků se symbolem vlčího máku do trávníku na oběti všech válečných konfliktů. Vyvrcholením nedělního programu pak bude od 15 hodin ekumenická vzpomínka na padlé ve světových válkách v Českobratrském evangelickém chrámu Jana Amose Komenského v Brně (Červený kostel), jehož součástí bude koncert Dětského sboru Brno. V rámci koncertu zazní slova kancléře  Univerzity obrany, vojenského kaplana, během koncertu budou studenti UO tvořit čestnou stráž.

 



Autor: Viktor Sliva, foto: René Rámiš



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa