Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Noví desátníci převzali insignie u rotundy svaté Kateřiny ve Znojmě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Noví desátníci převzali insignie u rotundy svaté Kateřiny ve Znojmě

Počet shlédnutí: 1326

6.11.2018 • Obyvatelům i návštěvníkům historického centra Znojma se v úterý vpodvečer naskytl neobvyklý pohled. Sto šedesát studentů druhého ročníku obou brněnských fakult Univerzity obrany křivolakými uličkami pochodovalo do areálu znojemského hradu, kde byli u rotundy svaté Kateřiny slavnostně povýšeni do hodnosti desátníka.

„Před třemi lety jsme začínali v Kasárnách Šumavská, pak jsme se přesunuli do Klubu UO a posléze jsme se rozhodli, že tento ceremoniál budeme provádět na různých lokalitách Jihomoravského kraje spojených s jeho historií," vysvětlil velitel školního pluku plukovník gšt. Jaroslav Král důvod, proč se povýšení konalo právě na hradním ostrohu nad údolím řeky Dyje v historických kulisách královského města. Pro další letošní ceremoniály byly vybrány například Mohyla míru na Prateckém návrší nebo obnovená hradní kaple na Špilberku.

Po krátkém proslovu plukovníka gšt. Krále, který se zmínil o významu vojenských hodností, předčítali velitelé 3. a 7. roty major Roman Klčo a rotmistr Vojtěch Pojer jména povýšených, kteří pak od velitele pluku přijali nové insignie a blahopřání k povýšení.

Když plukovník gšt. Jaroslav Král před třemi lety zavedl slavnostní povýšení jako tehdejší novinku, za hlavní důvod uvedl záměr, aby studenti tento akt vnímali jako významný krok své vojenské kariéry a ne jako běžný okamžik, který zanikne v ruchu všedního provozu. Nyní své přání rozšířil: „Byl bych rád, kdyby si alespoň část studentů po absolvování školy tento ceremoniál odnesla ve své paměti a předávali jej dál svým podřízeným."

K podtržení významu dalšího kroku ve vojenské kariéře byla pro studenty připravena mimořádná prohlídky interiéru kostela svatého Mikuláše, který tvořil právě jednu ze zmíněných kulis slavnostního povýšení.

Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa