Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Také Univerzita obrany se zapojila do oslav stého výročí vzniku Československa

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Také Univerzita obrany se zapojila do oslav stého výročí vzniku Československa

Počet shlédnutí: 791

31.10.2018 • Základní kámen své vojenské kariéry položilo v předvečer významného výročí devět set nastupujících studentů Univerzity obrany a nových vojáků Armády ČR. V sobotu 27. října za přítomnosti prezidenta republiky a vrchního velitele ozbrojených sil Miloše Zemana, ministrů obrany Lubomíra Metnara a vnitra Jana Hamáčka a náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Aleše Opaty složili vojenští nováčci na Hradčanském náměstí v Praze slavnostní přísahu. 

Studenti Univerzity obrany tak spolu s dalšími novými příslušníky Armády České republiky navázali na vojenské tradice naší země, založené již příslušníky československých legií během první světové války, na jejímž konci vznikl samostatný stát Čechů a Slováků.

Ministr obrany Lubomír Metnar se stejně jako prezident Zeman ve svém projevu zmínil o nedávných úmrtích našich vojáků: „I toto riziko však, bohužel, patří k vojenskému povolání. Přesvědčili jsme se o tom letos v srpnu, kdy česká armáda ztratila v Afghánistánu tři výtečné vojáky."  

Připomínka stého výročí vzniku samostatné Československé republiky proběhla v neděli 28. října u sochy T. G. Masaryka v Brně na Komenského náměstí. Součástí čestné stráže zde spolu se zástupci zájmových spolků a historických jednotek byli i představitelé současné armády, studenti Univerzity obrany. "Jsem rád, že letošní takzvaný osmičkový rok vrcholí výročím, které je pozitivní a mezi těmi ostatními zdaleka nejšťastnější. Před sto lety tehdejší Češi a Slováci psali světové dějiny. V hektické době konce první světové války, kdy se rozpadal starý světový řád, prosadili vznik samostatné republiky," řekl během hodinu trvající vzpomínkové akce primátor města Brna Petr Vokřál.

Vyvrcholením oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu byla slavnostní přehlídka na pražské Evropské třídě. Na tribuně se k osobnostem zmíněným v souvislosti s vojenskou přísahou připojili i slovenský prezident Andrej Kiska, americký ministr obrany James Matis a slovenský předseda vlády Peter Pellegrinni. Univerzitu obrany, jedinou vojenskou vysokou školu v České republice zastupovalo mezi více než třemi tisícovkami pochodujících také 160 jejích studentů.


Autor: Viktor Sliva, foto: army.cz, brno.cz



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa