Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz třetího věku na Univerzitě obrany vstoupil do nového akademického roku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kurz třetího věku na Univerzitě obrany vstoupil do nového akademického roku

Počet shlédnutí: 1057

24.10.2018 • Na konci října skončily prázdniny loňským i novým účastníkům vzdělávacího projektu Univerzity obrany s názvem Kurz třetího věku. Do začátku první přednášky letošního akademického roku se k účasti přihlásila téměř stovka zájemců.

„Naše země je unikátem v tom, jak se v závislosti na politické situaci měnil pohled na historii," zahájil svou přednášku profesor František Hanzlík a tento fakt ilustroval na osudech soch prvního prezidenta T. G. Masaryka, jež byly střídavě odhalovány a skrývány. Tématem jeho vystoupení byli krajané v USA a vznik ČSR v roce 1918. Lidí, kteří pocházeli z českých zemí, žilo ve Spojených státech v roce zahájení Velké války více než půl milionu a na podporu vzniku samostatného státu finančně přispívali ti nejprostší z nich. „Prostí farmáři či horníci z Pensylvánie dávali mnohdy poslední dolar, který měli. Prostřednictvím Českého národního sdružení obdržel Masaryk a Beneš více než jeden a půl milionu dolarů," uvedl profesor Hanzlík, který informace čerpal během tří pobytů ve Spojených státech.

„Přihlášeno je 93 účastníků, což je o 15 více, než tomu bylo v loňském roce," uvedl těsně před zahájením první přednášky „třídní" kurzu docent Jaroslav Kalous. „Chci si trochu rozšířit svoje znalosti, protože to je obor, s nímž normálně nepřijdu do styku," uvedl jako hlavní důvod zapsání do kurzu Antonín Červenka, jeden z nových účastníků. Odkazuje tak na náplň kurzu, jehož přenášky probíhají každé druhé pondělí od 14 hodin v Klubu Univerzity obrany v Šumavské ulici. V nastávajícím akademickém roce můžeme jako příklad uvést přednášku docenta Miloslava Petráska na téma Úvod do kosmických technologií, podplukovníka Petra Hlavizny Boj v elektromagnetickém prostředí v soudobých i budoucích operacích či podplukovníka Jana Drozda Využití dronů ve vojenských operacích.

Kromě získání samotných poznatků z přednášek je druhým přínosným efektem pro účastníky Kurzu třetího věku i motivace k bohatší společenské aktivitě. Univerzitu obrany právě k této formě vzdělávání přivedlo mimo jiné i větší zastoupení bývalých vojenských i civilních pracovníků armády v Brně, vyplývající z přítomnosti vojenské vysoké školy v tomto městě. Kurz třetího věku mohou zájemci navštěvovat zdarma a při splnění sedmdesátiprocentní účasti obdrží certifikát o jeho absolvování. Z loňské bezmála stovky posluchačů si diplom odneslo padesát osm z nich a téměř všichni uvedli, že se chtějí zapojit i letos.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa