Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Leadership – teorie a praxe Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Leadership – teorie a praxe Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 1421

23.10.2018 • Historicky první konference s podtitulem Leadership – teorie a praxe, se konala ve čtvrtek 18. října 2018 v rámci již tradičního 36. Kolokvia o řízení vzdělávacího procesu – v prostorách univerzitního klubu. Na akci se sešli nejen vojáci a občanští zaměstnanci Univerzity v Brně, ale také studenti a pozvaní hosté. Konferenci organizovala Katedra leadershipu ve spolupráci s Fakultou vojenského leadershipu a Klubem akademiků při univerzitě. 

Program konference reflektoval aktuální potřeby vzdělávacího procesu v oblasti leadershipu v návaznosti na výkon vojenské profese budoucích velitelů – lídrů a jejich uplatnění v praxi u vojsk. Účastníci setkání tak sdíleli informace – zkušenosti k edukaci, adaptaci absolventů Univerzity obrany v organizačních celcích Armády České republiky a také postoje a názory týkající se vojenského leadershipu 21. století v podmínkách české armády. V odpolední sekci pak diskutovali priority studijního programu univerzity, nábor i mediální prezentaci ve vztahu k civilní veřejnosti.

Konferenci zahájila brigádní generálka Lenka Šmerdová, poradkyně náčelníka Generálního štábu AČR, na níž navázal brigádní generál Karel Řehka, bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil v Prostějově a ředitel Ředitelství speciálních sil v Praze. Generál Řehka, který v současné době zastává funkci zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu, vystoupil na téma: Leadership – požadavky a dopady v armádní praxi. „Budoucí vojenský lídr bude realizátorem změn – bude muset být přizpůsobivý, inspirativní pro podřízené, odolný i flexibilní v náročném praktickém výcviku, bude se muset neustále učit a vzdělávat," konstatoval generál Řehka. Zdůraznil adekvátnost propojení edukačního procesu leadershipu s historickými reáliemi a výcvikem v poli, jako základ úspěchu vojenského lídra v boji. 

S přímý leadershipem ve studijním programu 2019 v souvislosti se současným stavem, seznámil posluchače vedoucí Katedry leadershipu plukovník David Ullrich: „Katedra leadershipu se zaměřuje na rozvoj kompetencí studentů – lídrů, jejich osobnostní charakteristiky i dispozice pro zvládání studijní i výcvikové zátěže. Rozhodující jsou předpoklady pro splnění kritérií výběru posluchače do jednotlivých studijních modulů i dispozice pro velitelské pozice."

Zahraniční host – veterán války na Falklandách – major v. v. Mike Seear, seznámil posluchače se zásadami leadershipu, které vyplývaly z praktických zkušeností veterána ve válečném konfliktu. Limity etického vedení ve vojenském prostředí prezentovala doktorka Ivana Nekvapilová, akademická pracovnice Katedry leadershipu, kterou doplnil ve svém vystoupení zaměřeném na model etické výchovy v armádním prostředí podplukovník Zdeněk Mikulka, vedoucí skupiny vojenského leadershipu. 

Do konference se zapojili také velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově, brigádní generál Radek Hasala, genpor. v.v. Jaroslav Kolkus, ředitel Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany, vrchní praporčík AČR – štábní praporčík Petr Seifert a odborník na oblast řízení lidských zdrojů v oblasti tvorby kompetencí a personálního výběru – doktor František Bělohlávek s vystoupením na téma – Predikce rozhodování vedoucích pracovníků. 

Katedra leadershipu tímto děkuje za příspěvky a účast všem aktérům setkání.

 

Autor: Jolana Fedorková



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa