Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Leadership je umění i dovednost, zaznělo na konferenci na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Leadership je umění i dovednost, zaznělo na konferenci na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1169

18.10.2018 • Uvedené zhodnocení jedné ze základních složek osobnosti profesionálního vojáka použil zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu brigádní generál Karel Řehka na úvod 36. ročníku Mezinárodního kolokvia o řízení vzdělávacího procesu, které dnes proběhlo na půdě Univerzity obrany. Generál Řehka svým vystoupením doplnil akademickou diskusi na téma leadershipu o požadavky a dopady v armádní praxi.

„Budoucí vojenský leader bude leaderem změn, bude muset být přizpůsobivý, necitelný, odolný a bude se muset neustále učit," vyjmenoval generál Řehka požadavky na velitele v době, kdy se stále více uplatňuje princip neurčitosti. Cílem čtvrteční brněnské konference proto byla vzájemná výměna názorů, zkušeností a prezentace výsledků, získaných v procesu vzdělávání, přípravy a výcviku studentů Univerzity obrany a vojenských profesionálů Armády České republiky. Význam akce dokládala také přítomnost poradkyně náčelníka Generálního štábu brigádní generálky Lenky Šmerdové: „Příprava vysoce kvalifikovaných vojenských profesionálů a jejich zařazení do praxe patří mezi priority Koncepce výstavby AČR," uvedla generálka Šmerdová.

Mezi zajímavé příspěvky konference, kterou uspořádaly Klub akademiků při Univerzitě obrany a Katedra leadershipu Fakulty vojenského leadershipu UO, patřilo vystoupení někdejšího příslušníka armády Spojeného království, majora v záloze Mikea Seeara. Ten se věnoval zhodnocení leadershipu Gurkhů v řadách britské armády během válečných událostí v jižním Atlantiku v roce 1982.

Již o den dříve se na půdě Univerzity obrany uskutečnila další akce věnovaná vzdělávání, konktrétně profesní přípravě v rezortu MO. V průběhu konference, kterou připravilo Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany, zazněly například informace ředitele odboru vzdělávací politiky Sekce státního tajemníka Vladimíra Kršky o současném stavu Koncepce přípravy personálu, která právě prochází připomínkovým řízením.


Autor: Viktor Sliva

 


  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa