Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vzpomínkové akce k 200. výročí odhalení Památníku míru se zúčastnili studenti UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vzpomínkové akce k 200. výročí odhalení Památníku míru se zúčastnili studenti UO

Počet shlédnutí: 1144

9.10.2018 • Sobotní pietní vzpomínka v katedrále sv. Petra a Pavla a v přilehlých Denisových sadech byla věnována 200. výročí odhalení Památníku míru – obelisku v Brně. Pietní slavnost pořádal Brněnský městský střelecký sbor a vedle historických jednotek z klubů vojenské historie se jí zúčastnili také zástupci Armády České republiky, resp. Univerzity obrany a Krajského vojenského velitelství v Brně.

Vše začalo před dvanáctou hodinou v katedrále na Petrově, kde se uskutečnila Pontifikální mše za oběti válek, kterou celebroval generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek. Ten rovněž vzpomenul vojáky české armády, jež tragicky zahynuli v zahraničních operacích v Afghánistánu, Kosovu či Bosně a Hercegovině. Na závěr ozdobily vojenské prapory zúčastněných jednotek pamětní stuhy. Brněnský městský střelecký sbor, který letos slaví 25. výročí obnovení činnosti, udělil čestnou stuhu také bojovému praporu Univerzity obrany.

Po mši následoval pietní akt v Denisových sadech u Památníku míru, který byl vystavěn před 200 lety jako památka na vítězství nad Napoleonem. V rámci piety kytici k mramorovému obelisku za velitelství posádky a Univerzitu obrany položil zástupce rektora plukovník gšt. Milan Marek se studenty UO. Pietní slavnost pokračovala pochodem historických a současných vojenských jednotek středem města. Vzpomínkové akce se zúčastnilo 12 studentů UO.

Památník míru byl v Královském městě Brně vystavěn v roce 1818 zásluhou moravských stavů a sněmu. Podnět k výstavbě vzešel z okruhu místodržícího na Moravě Antonína Bedřicha hraběte Mitrowského a pod jeho vedením se rozběhly organizační a stavební práce. Architektonickým návrhem byl pověřen Alois Ludvík Pichl, architekt pracující zejména v Rakousku. Památník se podařilo postavit z peněz získaných po celé Moravě ve veřejných sbírkách. Dnes si Brňané do parku chodí hlavně odpočinout.

 
Autor: Pavel Pazdera  



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa