Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se představila v rámci Noci vědců

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se představila v rámci Noci vědců

Počet shlédnutí: 1231

8.10.2018 • Neobvyklým způsobem se v pátek navečer zaplnilo nástupiště Univerzity obrany v Kasárnách Šumavská. Místo pochodujících jednotek studentů zde mezi jednotlivými stanovišti procházely desítky návštěvníků Noci vědců.

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. Univerzita obrany se letos Noci vědců zúčastnila poprvé a připojila se tak k dalším brněnským institucím jako je Technické muzeum, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, VIDA! science centrum a Vysoké učení technické v Brně.

Své děti do Kasáren Univerzity obrany v ulici Šumavská přivedl také Jiří Valenta. „Je to poprvé a jsem zvědavý, co tady uvidíme," uvedl jako důvod návštěvy v prostorách jediné vojenské vysoké školy v České republice. Spolu s dalšími zájemci mohl nahlédnout pod pokličku vojenské vědy. Ve třech stanech na nástupní ploše byla mimo jiné připravena ukázka rušícího prostředku vojenských elektronických zařízení či simulátor řízení letového provozu, na dalším simulátoru bylo možné vyzkoušet řízení vrtulníku. V budově pod nástupištěm zase prezentace modelových laboratoří Katedry bojových a speciálních vozidel.

V předsálí velkokapacitní učebny se pak děti i jejich rodiče mohli zapojit do dovednostních soutěží. Uvnitř učebny si návštěvníci zkoušeli přístroje nočního vidění a další optická zařízení. „Číslo pět žije!" evokoval se v mysli jedné z návštěvnic název amerického filmu při pohledu na pojíždějícího robota, který spolu s oblekem a dalším speciálním vybavením představoval pyrotechnický tým.

A protože Univerzita obrany je vojenská škola, nemohly chybět ani ukázky ručních zbraní, maskování a také prezentace bojového umění MUSADO MCS. Na připravených žíněnkách si pak některé hmaty a techniky mohli vyzkoušet i návštěvníci. Spolu se svou rodinou navštívil Noc vědců i někdejší student UO Aleš Koníček. „Co se týče studia, tak bych Univerzitu obrany svým dětem určitě doporučil, protože jim to hodně dá, ať už jde o tělocvik či zodpovědnost. Také uplatnění je dneska lepší, než v době, kdy jsem studoval já," zakončil své hodnocení absolvent, který na škole získal vzdělání v oboru protivzdušné obrany.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa