Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Profesor Hanzlík odborným poradcem při natáčení filmu TOMAN

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Profesor Hanzlík odborným poradcem při natáčení filmu TOMAN

Počet shlédnutí: 504

3.10.2018 • Dne 2. října proběhla v kině Skala předpremiéra filmu Toman režiséra Ondřeje Trojana. Součástí předpremiéry byla i beseda s režisérem, s herci, kteří ztvárnili hlavní postavy a dalšími tvůrci filmu. 

Tématem filmu Toman je osud tehdejšího šéfa rozvědky ministerstva vnitra JUDr. Zdeňka Tomana (původní jméno Zoltán Goldberger), který se podílel v letech 1945-1948 na nelegálním získávání finančních prostředků pro Komunistickou stranu Československa. Nakonec byl sám Toman uvězněn. Za dosud nevyjasněných okolností uprchl z vězení Státní bezpečnosti na Karlově náměstí a následně i z Československa. Žil ve Venezuele až do devadesátých let 20. století. Na sklonku života žil v USA, kde v roce 1997 zemřel. Jeho žena Pesla spáchala v květnu 1948 sebevraždu skokem z okna a jejich jednoroční syn Ivan byl dán do náhradní péče rodině, která neměla tušení, o koho jde. Také jemu osud nepřál. Ve svých 14 letech utrpěl při hře se spolužáky v pražské Stromovce úraz hlavy a po pěti měsících v bezvědomí zemřel v Ústřední vojenské nemocnici.


Film byl natočen podle skutečných událostí a po celou dobu natáčení působil jako odborný poradce prof. PhDr. František Hanzlík, CSc. z katedry vojenského umění. Sál kina Skala byl zaplněn do posledního místečka a drtivá většina diváků se zúčastnila i následné besedy, která skončila až po půlnoci. Film je svědectvím o složité poválečné době a určitě stojí za zhlédnutí. 


Autor: Vlastimil Galatík



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa