Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V půdě Univerzity obrany už roste lípa k výročí republiky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V půdě Univerzity obrany už roste lípa k výročí republiky

Počet shlédnutí: 958

1.10.2018 • Na mnoha místech naší vlasti se před sto lety na počest nově vzniklé Československé republiky vysazovaly jako národní symboly takzvané Lípy svobody nebo také Lípy republiky. Také ke stému výročí vzniku Československa se letos díky projektu Jihomoravského kraje „100 lip – 100 oslav" na jižní Moravě sází stovka lip. A právě 85. lípu zasadili rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek na půdě brněnské vojenské vysoké školy.

Památeční lípa byla vysazena 1. října v kasárnách na ulici Šumavská v rámci slavnostního nástupu příslušníků Univerzity obrany u příležitosti zahájení nového akademického roku, v pořadí již patnáctého od ustavení této jediné vojenské vysoké školy v České republice.  Na ceremoniálu slavnostního zahájení akademického roku 2018/2019 byli rovněž přítomni představitelé ministerstva obrany a místní samosprávy, ředitelé některých brněnských středních škol a předsedové partnerských spolků a veteránských organizací. Nástupu se premiérově zúčastnily více než tři stovky nových studentů brněnských fakult, kteří v průběhu srpna a září ve Vyškově úspěšně absolvovali kurz základní přípravy. 

Právě k novým studentům se v úvodu svého projevu obrátil rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, který nováčky přivítal na Univerzitě obrany a popřál jim hodně sil, vytrvalosti a také dobrou osobní pohodu při zvládání náročných úkolů ve studiu a vojenské přípravě. Poté rektor-velitel všechny přítomné seznámil s pěti klíčovými směry rozvoje Univerzity obrany, které byly přijaty ve shodě s vedením ministerstva obrany a velením Armády ČR. „Hlavní oblastí, na kterou musí být koncentrováno úsilí všech příslušníků Univerzity obrany, je zabezpečení a rozvoj kvalitní vzdělávací činnosti," uvedl generál Přikryl a zdůraznil nezbytnost zvládnutí implementace nových studijních programů SP 2019, které budou naplňovat dynamicky se vyvíjející požadavky našeho zřizovatele, tedy Ministerstva obrany ČR.

Podle generála Přikryla se musí změnit i přístup ke studentům ze strany pedagogů a velitelského sboru. „Naším cílem musí být nejen náročnost a trvání na splnění všech studijních povinností, ale také hledání a nacházení efektivních cest, jak studenty úskalími studia úspěšně provést. To v žádném případě neznamená podbízení se ze strany učitelů, ale uplatňování takových metod a forem výuky a celého systému práce se studenty, které budou reflektovat jejich mentalitu i reálné požadavky armádního velení na jejich profilaci," zdůraznil rektor-velitel.

Slavnostní nástup Univerzity obrany k zahájení nového akademického roku spojený s vysazením památeční lípy v kasárnách Šumavská se tak stal jedním z nejvýznamnějších okamžiků v životě univerzity a přispěl k důstojným oslavám 100. výročí vzniku samostatného novodobého československého státu.

 
Autor: Pavel Pazdera, foto: René Rámiš  



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa