Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jubilejní pohár rektora Univerzity obrany zůstal v Brně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jubilejní pohár rektora Univerzity obrany zůstal v Brně

Počet shlédnutí: 1181

​26.9.2018 • Vítězem desátého ročníku vědomostně-dovednostní branné soutěže pro středoškoláky O pohár rektora Univerzity obrany se symbolicky stalo družstvo brněnského gymnázia, které sídlí na třídě kapitána Jaroše, pojmenované po československém důstojníkovi, účastníku zahraničního odboje za druhé světové války. V duchu připomínky vojenské historie se nesl celý desátý letošní ročník soutěže.

Konkrétně šlo o 80. výročí vyhlášení mobilizace československé branné moci v roce 1938, která předcházela neblahým událostem spojeným s přijetím Mnichovské dohody. „Byť se naše armáda v tom roce nebránila, my, současní i bývalí vojáci, jsme na naše předchůdce z třicátých let velice hrdí, protože byli opravdu ochotni za svobodu a nezávislost této země položit to nejcennější, vlastní život," uvedl při uvítání studentů na půdě Univerzity obrany kancléř UO Miloš Dyčka. Do doby před osmi desetiletími mohli soutěžící nahlédnout prostřednictvím dobové výzbroje a výstroje, kterou převedli členové Klubu vojenské historie 43. pěšího pluku Brno.

Samotné soutěže se z původně přihlášených 22 týmů zúčastnilo 17 tříčlenných smíšených družstev z Moravy a východních Čech. Soutěž byla tradičně rozdělena na dvě části. V první museli studenti běžecky absolvovat tři okruhy, v jejich průběhu postupně plnili vědomostní úkoly. Druhá část zahrnovala pět samostatných dovednostních zkoušek, jako byla střelba z luku a vzduchovky, štafetové zdolání horolezecké cesty na trenažéru Jakub, překážková dráha, jízda zručnosti na koloběžce a hod granátem na cíl.

Do soutěže se letos zapojil i loňský náhradník družstva Cyrilometodějského gymnázia a SOŠ pedagogické v Brně Ondřej Horký: „My se účastníme každý rok a myslím si, že to je dobrá příležitost takhle si zasportovat, ověřit si své vědomosti a dozvědět se nové věci." Vědomostní testy ověřovaly znalosti z angličtiny, matematiky a všeobecného rozhledu. A právě na posledním z nich tým Cyrilometodějského gymnázia pohořel. „Moc jsme spěchali, teď si říkáme, že jsme se měli víc zamyslet nad otázkami," zhodnotil Ondřej Horký postup svého družstva.  

Netradiční byl způsob plnění vědomostních testů. Studenti tentokrát na trať vybíhali s mobilními telefony a na rozdíl od dřívějšího vyplňování papírových dotazníků tentokrát správné odpovědi volili na jejich displejích, což pro ně byla nepochybně přirozenější cesta. 

Pořadí v soutěži určil souhrn umístění v jednotlivých disciplínách. Vítězný tým Gymnázia - třída kapitána Jaroše doplnila na stupních vítězů družstva Gymnázia Aloise Jiráska z Litomyšle a Gymnázia T. G. Masaryka z Hustopečí.


Autor: Viktor Sliva


Ke stažení: Výsledková listina






  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa