Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Generál Knorr se symbolicky vrátil do Ivančic

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Generál Knorr se symbolicky vrátil do Ivančic

Počet shlédnutí: 793

21.9.2018 • Přesně v den 100. nedožitých narozenin generálmajora ve výslužbě Miloše Knorra byla urna s ostatky této významné osobnosti boje proti nacistické a komunistické diktatuře uložena v rodinném hrobě na ivančickém hřbitově. Součástí pietního aktu byla i vzpomínka na generála Knorra, která proběhla v Muzeu Alfonse Muchy v Ivančicích. 

Vzpomínkového setkání se zúčastnila řada významných osobností. Jako první vystoupil bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský, který vyzdvihl nadčasový význam postojů generála Knorra. Náčelníka Generálního štábu AČR Aleše Opatu zastoupil rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, který mimo jiné uvedl: „Právě životní příběh pana generála Knorra může vynikajícím způsobem sloužit k formování etických hodnot příslušníků ozbrojených sil a mimo jiné i vojenských studentů Univerzity obrany, přispívat k jejich mravní výchově a k správnému pochopení a docenění osudů lidí, kteří za vysoké ideály celé společnosti a celého národa byli připraveni položit i nejvyšší oběť."

Osobnost generála Knorra přiblížil účastníkům pietní vzpomínky prostřednictvím fotografií vedoucí oddělení vojenské historie VHÚ Pavel Paleček. Na závěr setkání proběhl v souladu s někdejším přáním Miloše Knorra slavnostní přípitek, který pronesl vojenský atašé USA v ČR plukovník Sean Cantrell: „Jsem hrdý, že  můžu jménem americké ambasády, jménem Spojených států amerických a amerického letectva uctít památku pana generála Knorra, který je vzorem pro Čechy, Slováky, pro vás všechny."

Nositel Řádu britského impéria generálmajor Miloš Knorr se narodil v roce vzniku Československé republiky, ve dvaceti letech absolvoval VA v Hranicích na Moravě a jako důstojník sloužil krátce u 6. dragounského pluku v Brně. V r. 1940 uprchl přes Slovensko, Maďarsko a severní Afriku do Francie a poté do Velké Británie. Patřil mezi pouhých několik Čechoslováků, kteří se ve 2. vlně přímo zúčastnili vylodění v Normandii, kdy přežil potopení britské válečné lodi. Jako zpravodajský důstojník působil v Belgii, Francii, Holandsku a Německu, za což dostal řadu ocenění. Na konci druhé světové války doprovázel vlaky, kterými byli repatriování českoslovenští vězni koncentračních táborů v Německu - např. z Bergen-Belsenu.


Po převzetí moci komunisty odešel Miloš Knorr do Vídně, kde vedl českou sekci americké vojenské zpravodajské služby, průběžně působil v Rakousku, SRN, Velké Británii a USA. V r. 1955 vojenskou kariéru ukončil a odešel definitivně do Spojených států, kde působil v pojišťovacích společnostech, v jedné z nich se vypracoval se na pozici ředitele. Byl považován za nejbohatšího Čecha žijícího v New Yorku. Státní bezpečnost sledovala jeho aktivity až do roku 1974. Generál Knorr zemřel v roce 2008.

V den nedožitých stých narozenin se symbolicky naplnila exilová touha Miloše Knorra vrátit se do Ivančic. Po skončení vzpomínkového ceremoniálu přešel průvod s jeho podobiznou a ostatky z Muzea Alfonse Muchy na ivančický hřbitov, kde urnu do rodinného hrobu uložil vojenský kaplan Milan Novotný. Pietní akt doprovodil přelet vrtulníku Mi-24 a čestná salva, provedená studenty Univerzity obrany.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa