Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany připomíná životní osud kapitána Witolda Pileckého

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany připomíná životní osud kapitána Witolda Pileckého

Počet shlédnutí: 1083

18.9.2018 • „Životní příběh kapitána Pileckého je navýsost mravním příkladem člověka – vojáka, který se dokázal mnohokrát a opakovaně postavit zlu i za tu nejvyšší cenu," zhodnotil zásadový postoj polského důstojníka prorektor Univerzity obrany pro rozvoj a internacionalizaci plukovník Luděk Jedlička na vernisáži výstavy věnované významné postavě polských dějin. Výstava je veřejnosti přístupná ve vestibulu budovy Kounicova 44 do 19. října.

Witold Pilecki se narodil v roce 1901 v karelském Oloňci. Po okupaci Polska spoluzaložil Tajnou polskou armádu, odbojovou skupinu na území okupovaného Polska. Později se stal členem odbojové organizace Zemská armáda. V roce 1940 se nechal dobrovolně zavřít do koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim s cílem získat zpravodajské informace o chodu tábora a zorganizovat odboj mezi vězni. Prostřednictvím jeho zpráv se Spojenci vůbec poprvé dozvěděli o nacistických zločinech v tomto koncentračním táboře. 

V roce 1943 Pilecki z tábora unikl a v srpnu 1944 se zúčastnil varšavského povstání. Po válce komunistická tajná policie odhalila Pileckého práci na shromažďování informací o sovětských zločinech na Polácích. V politickém procesu byl odsouzen k smrti a následně v květnu 1948 popraven v Mokotovském vězení ve Varšavě.

Pondělní vernisáže výstavy se spolu s představiteli Univerzity obrany, zástupci partnerských spolků a studenty zúčastnili i plukovník Jarosław Przybysławski, přidělenec obrany Polska v ČR a Maciej Ruczaj, rada velvyslanectví Polské republiky v ČR a ředitel Polského institutu v Praze, jenž výstavu spolupořádá. Tato instituce je jedním z průkopníků prohlubování česko-polských vztahů v rovině politické, kulturní i společenské a je rovněž důležitým polonistickým centrem v České republice.

Autor: Viktor Sliva, foto autor a René Rámiš 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa