Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Hokejová Kometa vzdala čest válečným veteránům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Hokejová Kometa vzdala čest válečným veteránům

Počet shlédnutí: 1105

17.9.2018 • Je podvečer 16. září a brněnská hokejová hala je naplněna fanoušky domácí Komety, kteří přišli podpořit svůj tým na prahu sezony, v níž se legendární klub pokusí získat třetí titul mistra republiky v řadě. Domácí hráči i hosté z Plzně jsou nastoupeni na modrých čárách k obvyklému ceremoniálu začátku utkání. Ten je však tentokrát v přímém přenosu České televize doplněn o slavnostní buly, jehož protagonisty jsou generálmajor Jaromír Zůna, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany a Karel Černoch, ředitel Komunitního centra pro válečné veterány v Brně. 

Ještě v jednom ohledu je zahájení nové hokejové sezony v Brně výjimečné. Domácí hráči jsou na modré čáře nastoupeni v army dresech, jejichž maskáčový potisk je vyveden v klubových modrobílých barvách a liší se tak od originálních uniforem, v nichž do hlediště zasedly více než dvě desítky českých veteránů, účastníků zahraničních misí. A právě na jejich počest si hráči Komety na první třetinu zmíněné speciální dresy oblékli. Po zápase půjdou tyto cenné součásti výstroje do aukce a výtěžek z jejich prodeje HC Kometa Brno věnuje na podporu válečných veteránů.  

Významným zařízením, které válečným veteránům slouží, je brněnské Komunitní centrum, které se podílí na jejich podpoře a zpětné integraci do společnosti. Komunitní centrum vytváří podmínky pro volnočasové aktivity válečných veteránů, jejich setkávání a sdílení zkušeností, poskytuje jim psychologickou pomoc a  personální poradenství, pořádá přednášky, workshopy, výstavy a slouží veřejnosti jako školicí středisko v oblasti formování vztahu k problematice válečných veteránů a širší problematice obrany země. 

Ředitel Komunitního centra Karel Černoch a generálmajor Jaromír Zůna ještě před slavnostním buly z rukou člena vedení Komety Egberta Zündorfa symbolicky převzali exempláře speciálních dresů. Ceremoniálu se zúčastnili také představitelé Univerzity obrany, jediné vojenské vysoké školy v České republice – rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl a jeho zástupce plukovník Milan Marek.  

Všichni přítomní pak mohli být svědky drobné, ale výstižné epizody. Když v první třetině po střele jednoho z domácích hráčů vypadl těsně za mantinel puk, jako první se k němu po nacvičeném překonání překážky, zde v podobě zábradlí, dostal jeden z nedaleko sedících veteránů. Ten si však cenný suvenýr z netradičního utkání neponechal, ale bezprostředně jej věnoval jednomu z mladých fanoušků, pro něhož bylo překonání zábradlí mnohem obtížnější.

 

Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa