Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Obloha nad mošnovským letištěm se zabarvila květy vlčích máků. Univerzita obrany byla u toho

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Obloha nad mošnovským letištěm se zabarvila květy vlčích máků. Univerzita obrany byla u toho

Počet shlédnutí: 817

17.9.2018 • Mimořádný historický průlet šestnácti druhů letecké techniky za tónů Smetanovy Vltavy na úvod Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR 2018 předznamenal program věnovaný připomenutí stého výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil. Unikátní víkendovou show konanou na Letišti Leoše Janáčka Ostrava si nenechalo ujít na 220 000 návštěvníků. Pozornosti veřejnosti se těšila také Univerzita obrany.

Jedinečným zážitkem tohoto historického průletu bylo sledovat rozsypání tisíce symbolických vlčích máků na obloze jako vzpomínka na všechny padlé za posledních sto let a nakreslení trikolóry české státnosti na nebi ze strany vrtulníku Mi-24/35 z řad Vzdušných sil AČR. Na velmi bohatém programu, obohaceném v tomto roce i o historické expozice a techniku, se podílelo 20 účastnických států, z nichž USA se ujaly role speciální partnerské země.

Přes sto středoškoláků, kteří vážně uvažují o Univerzitě obrany, využilo možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Dělo se tak v prezentačním stanu Univerzity obrany, kam přicházeli zejména studenti třetího a maturitního ročníku středních škol často doprovázeni svými rodiči.

Příslušníci Univerzity obrany zájemcům objasňovali podmínky přijetí a studia v souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a jejich polního výcviku ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Středoškoláci tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády.

Univerzita obrany také připravila pro návštěvníky Dnů NATO možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem především mladších návštěvníků a jejich výkony překračovaly minimální hranici pětatřiceti cviků. Někteří chlapci dosáhli i padesátky a získali hodnotnou odměnu. Děti se pak mohly zapojit do různých dovednostních soutěží a her.

Prezentační místo Univerzity obrany vhodným způsobem doplňoval vystavený víceúčelový robotický prostředek UGV Taros V2, na jehož vývoji participovali někteří vědečtí pracovníci univerzity. Toto vozidlo z produkce státního podniku VOP CZ je určeno pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Autonomní robotický pozemní systém Taros je koncipován modulárním způsobem (platforma 4x4, 6x6, 8x8) s možností dovybavení zbraňovými, robotickými a senzorickými systémy.

Na Dnech NATO se prezentovala tradiční vojenská, policejní, hasičská a záchranářská technika, ale objevily se i různé novinky. Například na prohlídku leteckých gigantů v podobě druhého největšího dopravního letadla amerického letectva C 17 III Globmaster a strategického bombardéru B-52H stály desítky zájemců v neustálé řadě. Pohled na osádku dvou bitevních vrtulníků Apache AH-64 v kloboucích jízdní kavalerie pak připomínal záběr z kultovního filmu Apokalypsa od F. F. Coppoly. Mezi soudobou pozemní technikou, tankem M1 Abrams a bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley byla navíc vhodně umístěna technika historická, která tak vystihla technologický pokrok, jímž si ozbrojené síly za několik posledních desetiletí prošly.

Na obloze se v průběhu dne představila celá řada typů současných i historických strojů, a to nejen individuálně, ale i skupinově. Týmovou akrobacii zde totiž zastoupily Křídla bouře z řad chorvatského letectva, které je letos premiérovým účastníkem Dnů NATO, a polské Bílo-červené Jiskry s uhrančivým hudebním doprovodem. Obě skupiny sklidily zasloužený potlesk diváků.

Vzdušné síly AČR ukázaly bojové letouny JAS-39 Gripen a L-159 Alca, vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 a W3A Sokol, dopravní letouny Airbus A319 CJ, C-295M CASA, L-410 a JAK-40. Nasazení těžké techniky mohli návštěvníci vidět během dynamické ukázky příslušníků 7. mechanizované brigády a také 102. průzkumného praporu. Četa aktivní zálohy AČR zase předvedla ochranu a obranu objektu kritické infrastruktury.


Autor: Pavel Pazdera      



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa