Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Průzkumníci změřili své síly na Libavé

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Průzkumníci změřili své síly na Libavé

Počet shlédnutí: 874

6.9.2018 • V posledním srpnovém týdnu se uskutečnil ve vojenském újezdu Libavá VIII. ročník soutěže průzkumných hlídek pořádané 102. průzkumným praporem v Prostějově. V této náročné soutěži poměřilo svou fyzickou zdatnost i psychickou odolnost šestnáct soutěžních průzkumných hlídek z celé Armády ČR a dva týmy ze Slovenské republiky. Mezi tyto ostřílené průzkumníky přijela bojovat i čtyřčlenná hlídka studentů průzkumné odbornosti učební skupiny 14-5Pz Univerzity obrany.

Soutěž Průzkumné hlídky 2018 byla inspirována výcvikem a působením paradesantních skupin během Protektorátu Čechy a Morava (např. operace CLAY-EVA). Průzkumné hlídky plnily rozličné úkoly, při kterých překonaly vzdálenost větší než 100 km v zalesněném terénu. Ve čtyřech soutěžních dnech absolvovaly celkem 23 disciplín, úzce zpjatých s průzkumnou odborností. Jednalo se například o noční orientační přesun, činnost na pozorovacím stanovišti, překonávání vodní překážky, přepad budovy, střelby z ručních zbraní a další. 

Průzkumná hlídka UO si počínala velmi dobře. V konkurenci zkušených a ostřílených průzkumníků, z nichž někteří absolvovali tuto soutěž i v předcházejících ročnících, si držela hlídka UO v průběžném hodnocení pozici do desátého místa. V celkovém hodocení se ale studenti umístili na patnáctém místě, neboť z důvodu zranění jednoho z nich závod dokončili pouze ve třech a v bodovaných disciplínách tak nemohli získat stejné bodové hodnocení jako čtyřčlené hlídky.  

Výkon studentů UO byl srovnatelný s profesionály ze zkušenějších průzkumných hlídek, a v některých soutěžních disciplínách byl dokonce i lepší. Soutěž obohatila nejenom všechny její účastníky o cenné zkušenosti, ale zároveň ukázala, jakým způsobem lze rozvíjet praktickou přípravu průzkumných hlídek. Všechny tyto cenné zkušenosti budou implementovány do přípravy studentů průzkumné obdornosti, zabezpečované Katedrou zpravodajského zabezpečení UO.

Autor: Karel Michenka, foto: 102. pzpr



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+




   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa