Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vše pro tým

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vše pro tým

Počet shlédnutí: 1304

27.8.2018 • Ve dnech 20. - 21. srpna 2018 se na Univerzitě obrany a Centru CIRC uskutečnila příprava účastníků soutěže v kybernetické bezpečnosti, kteří budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěži ve Velké Británii.

Středoškolskou soutěž ČR v kybernetické bezpečnosti pořádá již druhým rokem AFCEA (Armed Forces Communication & Electronics Association) a její pracovní skupina pro kybernetickou bezpečnost ve spolupráci spolu s hlavním odborným garantem, kterým je Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Mezi dalšími spolupracujícími organizacemi jsou státní instituce, vysoké školy a neziskové asociace, které se dlouhodobě zabývají kybernetickou bezpečností a obranou. Jedním z odborných garantů je i Univerzita obrany. Záštitu nad soutěží převzali také náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata a rektor Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Národní soutěže zaměřené na znalosti a dovednosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních komunikačních systémů se zúčastnilo přes 3.000 studentů ze středních škol z celé České republiky. Z republikového finále se do přípravy na evropské finále probojovaly dvě desítky uchazečů. Ti průběžně absolvují soustředění na řadě odborných pracovišť a přípravu na evropské finále. Na přípravě a průběhu letního soustředění se podílely Univerzita obrany, konkrétně Katedra leadershipu Fakulty vojenského leadershipu, a armádní Centrum CIRC (Computer Incident Response Capability). Na mezinárodní soutěži v kybernetické bezpečnosti – European Cyber Security Challenge, která se v polovině října letošního roku koná v Londýně, pak bude Českou republiku reprezentovat celkem deset vybraných studentů středních a vysokých škol.  

Katedra leadershipu  se v přípravě soutěže zaměřila na identifikaci a rozvoj schopností pro vedení týmu – pozice lídra, vzájemnou spolupráci i komunikaci ve skupině. Dvoudenní příprava se uskutečnila v lokalitě Sněžné – Milovy – Blatiny. Základem byl 48 hodinový kontinuální výcvik zaměřený na týmovou práci, time management a teambuilding s využitím diagnostických přístrojů a diagnostické metodiky z její odborné laboratoře.

Tři skupiny soutěžících se v terénu Vysočiny zapojily do aktivit, které prověřily jejich dovednosti – absolvovali individuální diagnostiku, úkoly související s informačními a komunikačními technologiemi, praktická cvičení v komunikaci, překonávání vodního toku s hendikepem členů osádky, orientaci v terénu ve dne i v noci, bivak v neznámých podmínkách a další modelové situace určené k rozvoji kompetencí pro týmovou spolupráci. To vše proto, aby si sami ověřili, jak se chovají a reagují v určitých podmínkách, jak zvládají psychofyzickou zátěž, jak dokáží komunikovat a spolupracovat s ostatními členy. Právě tyto schopnosti mohou českou skupinku mladých kybernetických specialistů dovést v Londýně k vítězství.  

„Ačkoliv je svět informačních technologií vnímán individualisticky a práce s počítačem se příliš nespojuje s aktivním pohybem, pro výcvik studentů jsme společně s kolegy z katedry zvolili a přichystali činnosti vyžadující i fyzické úsilí, týmovou spolupráci, logický úsudek a pohyb. Ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí," říká plukovník David Ullrich, vedoucí Katedry leadershipu a zároveň garant přípravy za Univerzitu obrany. „Zpětná vazba byla velmi dobrá, výcvik zaujal, účastníci získali řadu užitečných informací, učinili nová rozhodnutí a některé aktivity si vyzkoušeli poprvé v životě," popisuje plukovník Ullrich postoje aktérů, které vyplynuly ze závěrečné reflexe po skončení cvičení. 

Studenti získali nové zkušenosti, naučili se pracovat i prosadit v týmu, orientovat v terénu či více komunikovat se spoluhráči nebo je naopak řídit a vést – rozdávat dílčí úkoly. Kritériem pro výběr deseti studentů do týmu, který se zúčastní londýnského finále, je nejen schopnost prosadit se jako jednotlivec, ale také být týmový hráč, pracovat ve prospěch skupiny.   

Mimo identifikaci kvalit pro rozřazení studentů se na půdě Univerzity obrany finalistům dostalo i povědomí o kybernetické bezpečnosti formou teorie okořeněné praktickými ukázkami ze strany Centra CIRC. „V úvodu jsme rozebrali rekognoskaci sítě, po které následovala samotná ukázka tj. provedení útoku (za využití kill chain), způsoby detekce a v závěru forenzní analýza stanice," ve stručnosti popsal průřez odpoledne s Centrem CIRC jeden z prezentujících analytiků, který však neváhal dodat: „Málo kdy se těšíme takové interakci v publiku, žáci se nejenom se zájmem ptali, ale také i sdíleli své postřehy. V Londýně pak reprezentujícímu týmu přejeme mnoho zdaru."
 

Autor: podplukovnice Jolana Fedorková (Univerzita obrany) a kapitánka Lucie Masaříková (CIRC)




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa