Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příprava v poli II

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příprava v poli II

Počet shlédnutí: 619

​27.8.2018 • Dne 17. srpna byla ukončena praktická část předmětu Příprava v poli II u 2. ročníku. Studenti FVL a FVT absolvovali řadu zaměstnání a nácviků, které vedli k jedinému cíli, a to naučit studenty aplikovat zásady činnosti na stupni družstvo, včetně velení a řízení.

Z nejatraktivnějších zaměstnání lze jmenovat noční komplexní zaměstnání, kde po plánování následoval noční přesun v neznámém terénu, zaujetí obranných postavení, odražení zteče nepřítele a přechod do útoku.

Dále lze jmenovat noční průpravné cvičení na téma průzkum v týlu nepřítele. Zde dobrovolníci – vysoce motivovaní studenti byli zasazeni a zjišťovali údaje o nepříteli na velmi krátké vzdálenosti. Procvičili si tak zejména skrytý pohyb, zásady maskování a předávání zpráv. Pro účely značkování byli „využiti" studenti 1. ročníku, kteří ve stejném prostoru prováděli výcvik. O to zajímavější a přínosnější výcvik byl, protože nikdo nechtěl být polapen, a už vůbec ne mladšími kolegy.

Z odborných zaměstnání proběhl již tradičně výcvik v oblasti logistiky, OPZHN, podávání první pomoci, jež vedli odborníci z katedry logistiky, ústavu OPZHN a fakulty vojenského zdravotnictví. Vysoká úroveň připravenosti a provedení zaměstnání byla studenty oceněna a  část z nich byla tématikou oslovena tím způsobem, že si ujasnili a dotvořili představu o výběru budoucího studijního modulu.

Na konci celého běhu výcviku proběhl dvoudenní komplexní polní výcvik. Tato hodnotící a prověřovací fáze ukázala, kde je třeba přidat, na co navázat a v neposlední řadě jak učitelům, tak studentům poskytla důležitou zpětnou vazbu o úrovni připravenosti studentů. Její dynamická část vygradovala v pátek mezi 4. a 5. hodinou ranní vedením boje mezi útočícími studenty FVT a bránícími se studenty FVL.

Je nutné bez obalu konstatovat, že studenti učinili velký pokrok nejen po stránce odborné, ale mnozí především po stránce lidské a profesionální. Přístup k plnění úkolu se oproti zimní části výcviku výrazně zlepšil. Samozřejmě je potřeba jak v odborné části, tak i v oblasti výchovy budoucího velitele dále na nové generaci důstojníků intenzivně pracovat. Právě toto je výzvou pro učitele, příslušníky školního pluku a zejména pro studenty samotné, kteří již za 3 roky budou řídit kolektivy a procesy v organizaci a v různě složitých podmínkách.

Studenti FVL ještě absolvují v termínu 27. - 31. srpna tzv. Vojensko-praktickou soutěž, která bude jedním z podkladů pro rozřazování do studijních modulů.



Autor: Pavel Zahradníček 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa