Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příprava v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příprava v poli

Počet shlédnutí: 629

​10.8.2018 • Dne 6. srpna 2018 byla zahájena letní část předmětu Příprava v poli u 1. a 2. ročníků, která bude dle typu ročníku trvat 2-3 týdny. Cílem bude u 1. ročníků zdokonalení se v činnosti jednotlivce a u 2. ročníků zdokonalit se ve velení a řízení jednotky o velikosti družstva. Do výcviku bude mimo samotné taktické přípravy zakomponována řada odborných pracovišť a úkolů, které mají podpořit a přímo ovlivňují splnění celého taktického úkolu jednotlivce, týmů sekcí a družstev. 

Pro mnoho studentů bude tento výcvik výzvou, ale i posunutím svých mezí a kompetencí o další laťku výše. Už jen proto, že se budou potýkat z fyzickou únavou, bude po nich vyžadováno precizní plnění úkolů v neznámém terénu, budou působit v noci a pod tíhou zodpovědnosti. Ani klimatické podmínky nenasvědčují tomu, že budou příznivé. Velkou část nově nabytých znalostí, návyků a dovedností většina studentů zužitkuje nejen v budoucím studiu a výcviku, ale i v budoucí praxi u vojsk. Bude tak dán každému absolventovi určitý základ důstojníka - velitele – řídícího pracovníka, na který bude možné navázat. Přejme proto našim studentům zejména výdrž, ochotu se přiučit důležitým činnostem a v neposlední řadě pozitivní a otevřenou mysl. Totéž ale i učitelům, velitelům a instruktorům školního pluku a složek AČR. 

Ve dnech 9. 7. až 23. 7. 2018 proběhl u studentů 3.ročníku FVL a FVT poslední výcvik v předmětu Příprava v poli II. Výcvik navazoval na činnosti procvičované v únoru 2018, tedy na základní taktické činnosti pěší čety. Výcvik v této oblasti byl rozšířen o výcvik v tématice pěší četa při přepadu a v léčce. Dne 20. 7. 2018 proběhl střelecký nácvik se zaměřením na zvládnutí střelby dvojic za pohybu a nastřelení útočné pušky CZ 805 BREN. Při výcviku většina nocí byla strávena v terénu a výcvik byl doplněn i o sportovní aktivity jako je běh s kládou a vojenské plavání. Závěrečným zaměstnáním byla kontrola sladěnosti čet, která proběhla nepřetržitě po dobu 24hodin a jednotlivé čety plnili bojový úkol podle stanoveného bojového úkolu.



Autoři: Pavel Zahradníček, Miroslav Polách



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa