Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
S univerzitním mečem na rameni

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

S univerzitním mečem na rameni

Počet shlédnutí: 1988

1.8.2018 • Do studia technického oboru na Univerzitě obrany se Jiří Kratochvíl před pěti lety pustil s očekáváním, že bude provázané s vojenským výcvikem a praktickou činností u útvarů české armády. Jeho očekávání se naplnila a koncem července letošního roku úspěšně ukončil studium na vojenské vysoké škole. Dokonce se mu dostalo té cti, že jeho prostřednictvím byli vyřazení letošní absolventi navazujícího magisterského studia na brněnských fakultách Univerzity obrany.

„Studoval jsem na osmiletém všeobecném gymnáziu v Brně na Vídeňské a na Univerzitu obrany jsem se přihlásil kvůli technickému vzdělání. Mně se líbilo, že na vojenské univerzitě je studium provázané s akčním výcvikem a stážemi u vojsk. Nedovedl bych si představit jen sedět v lavicích poslucháren a pracovat v laboratořích," vysvětluje Jiří Kratochvíl, proč dal přednost Univerzitě obrany před Vysokým učením technickým v Brně. „Lákala mě také vojenská profese," uvádí další argument pro svou volbu. 

Novopečený poručík inženýr Jiří Kratochvíl vždy patřil k nejlepším studentům Univerzity obrany, ať již v tříletém bakalářském studiu nebo poté v dvouletém magisterském studiu navazujícím na bakalářské. Jeho oborem jsou bojová a speciální vozidla. Své obzory si rovněž rozšířil jako pomocná vědecká síla na Katedře bojových a speciálních vozidel a letos se stal nejúspěšnějším účastníkem soutěže studentské tvůrčí činnosti na Fakultě vojenských technologií. Zvítězil se svojí prací na téma „Analysis of the vehicle mobility by means of simulation technology" a získal cenu rektora.

Během tříměsíčního pobytu na Univerzitě Bundeswehru v Mnichově v rámci mezinárodního vzdělávacího programu Erasmus+ zdokonalil svou znalost němčiny, které se věnuje spolu s angličtinou. Zde musel v němčině složit zkoušky z pěti předmětů. Dvakrát se také účastnil Mezinárodního studentského setkání na Královské vojenské akademii v Bruselu.

I když poručík Jiří Kratochvíl nastupuje do Klatov na funkci velitele čety oprav techniky u 142. praporu oprav techniky logistického pluku, status studenta Univerzity obrany nepozbyl, protože navíc v kombinované formě studuje na Fakultě vojenských technologií obor zbraně a munice v rámci magisterského studijního programu navazujícího na bakalářský. „Mám za sebou rok dálkového studia zajímavého oboru, kde se více zaměřuji na zbraně s větší ráží. Což má přímou souvislost s bojovými vozidly," upřesňuje.  

Kromě své specializace a zbraní se poručík Jiří Kratochvíl hlouběji zajímá o historii vrcholného středověku a evropskou politiku. Ve volných chvílích rád běhá, hraje fotbal, věnuje se turistice a hře na akustickou kytaru. Chodí do divadla na činohru.

„Je to perfektní východisko pro kariéru armádního důstojníka," hodnotí Jiří Kratochvíl smysl a význam školy, ze které odchází do praxe jako letošní nejlepší absolvent jejích brněnských fakult. Na památku si odnáší vojenskou dýku s věnováním.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: René Rámiš a archiv Jiřího Kratochvíla




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa