Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přes 110 absolventů Univerzity obrany pozbylo status studenta a stali se důstojníky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přes 110 absolventů Univerzity obrany pozbylo status studenta a stali se důstojníky

Počet shlédnutí: 2158

​27.7.2018 • Téměř uprostřed prázdnin, 27. července, uspořádala jediná vojenská vysoká škola v České republice slavnostní vyřazení svých absolventů na centrálním brněnském náměstí Svobody. Stalo se tak podruhé v historii Univerzity obrany, kdy škola prokázala svou sounáležitost s městem, v němž sídlí. Odchodu 114 dosavadních studentů Univerzity obrany na první pozice jejich vojenské kariéry tak přihlížela široká veřejnost. 

Přehlídku nastoupených jednotek provedl na začátku ceremoniálu náměstek ministr obrany pro řízení sekce ekonomické Pavel Beran v doprovodu rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála Bohuslava Přikryla. Oba se pak na tribuně připojili k 1. zástupci náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíkovi Jiřímu Balounovi, náměstkovi hejtmana Jihomoravského kraje Martinu Malečkovi a dalším představitelům státní správy a místní samosprávy, Ministerstva obrany, velitelům útvarů české armády, rektorům brněnských vysokých škol a dalším hostům. 

„Absolventi a absolventky, máte na co být hrdí. Nejen, že jste úspěšně absolvovali školu, která má své jméno i v mezinárodním měřítku, ale a to zejména jste se rozhodli pro službu v Armádě České republiky, jejíž význam pro zachování naší svobody a ochrany našeho způsobu života, tak jak za něj bojovali naši předci a vaši předchůdci, se v této době ukazuje jako klíčový," řekl na adresu absolventů náměstek ministr obrany Pavel Beran a dále zdůraznil: „Vaše studium opuštěním brány Univerzity obrany nekončí. Vždyť právě práce v armádě je o neustálém vzdělávání a zlepšování svých schopností. Přijměte každou možnost ke svému dalšímu rozvoji. Pracujte na sobě! Absolvování prestižní vojenské vysoké školy vám k tomu dává ty nejlepší předpoklady."

K úspěšnému ukončení studia poblahopřál absolventům také 1. zástupce náčelníka GŠ AČR generálporučík Jiří Baloun. Ve svém projevu se k novopečeným poručíkům obrátil i rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl: „Vy, naši mladí důstojníci, dnes odcházíte z Univerzity obrany ke službě u vojsk. Čeká vás doba opravdových zkoušek a doba nových výzev. Kvalita a prestiž každé vysoké školy byla vždy spojena s kvalitou jejich absolventů. Velení Univerzity obrany bude proto bedlivě sledovat vaši úspěšnost v praxi a bude připraveno podat vám v případě potřeby pomocnou ruku. To je součást naší odpovědnosti nejen vůči vám, ale i vůči velení armády a celému rezortu obrany. A vaší odpovědností je, abyste důvěru a očekávání vašich velitelů nezklamali."

Hlavní součástí ceremoniálu vyřazení je pasování absolventů rektorem-velitelem prostřednictvím nejlepšího z nich. Letos se této cti dostalo poručíku Jiřímu Kratochvílovi, který úspěšně ukončil navazující magisterské studium oboru Bojová a speciální vozidla. Po blahopřání z úst náměstka ministra obrany a 1. zástupce náčelníka GŠ se k poručíku Kratochvílovi přidalo dalších šest studentů a všichni společně převzali odměny ministra obrany pro nejlepší absolventy – vojenské dýky a hodinky s věnováním. Poté obdržel poručík Jakub Mecera z rukou generálporučíka Balouna pamětní plaketu Generálního štábu AČR a nakonec sedm studentů finanční odměnu rektora-velitele.

„Za pár dní nastoupíme ke svým prvním vojenským útvarům, kde navážeme na hodnoty, které jsme si na Univerzitě obrany během let studia a vojenské přípravy osvojili. Začínáme psát novou kapitolu svých životů. Je to kapitola o službě a společné práci na tom, aby se naše vlast – a já slovo ‚vlast' zdůrazňuji záměrně – mohla rozvíjet ve své svrchovanosti, suverenitě a bezpečí," prohlásil jménem čerstvých absolventů poručík Kratochvíl. Na závěr slavnostního ceremoniálu ukončení studia vojenských absolventů univerzity proběhl slavnostní pochod doplněný dvojím přeletem stíhacích letounů a vrtulníků. Poté se k obloze jako tradiční akademický zvyk vznesly čepice studentů, kteří právě opustili řady Univerzity obrany. 





Autor: Pavel Pazdera, foto: René Rámiš



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa