Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Student FVZ ve Francii: počítačové modelování, chemické zbraně, tanec a výtvarné umění

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Student FVZ ve Francii: počítačové modelování, chemické zbraně, tanec a výtvarné umění

Počet shlédnutí: 1283

​24.7.2018 • Před necelým rokem jsem zakončoval článek o zahraniční stáži v Srbsku větou, že vlastně nemám nijak zvlášť rád cestování. Protože ale zahraniční stáže považuji za nezbytnou a velmi užitečnou součást vědecké práce, vydal jsem se na pět měsíců do Paříže. Na jejím předměstí v obci Bretigny sur Orge sídlí na bývalé letecké základně Výzkumný biomedicínský ústav ozbrojených sil. S tímto ústavem Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany dlouhodobě spolupracuje a vysílá sem své příslušníky na kratší či delší pobyty.

Rozhodl jsem se využít zkušeností místních výzkumníků z oblasti výpočetní chemie a požádal jsem je, aby mě naučili využívat některé metody molekulové dynamiky. Školitel na hostujícím pracovišti dr. Florian Nachon souhlasil a domluvili jsme se na dvou projektech. Prvním je studium vazby malých molekul na tzv. cucurbiturily. Studiu této problematiky jsem se věnoval už v ČR, dr. Nachona projekt zaujal a dal mi několik doporučení, jak metodiku vylepšit. Využívám tedy toho, že můžu svůj postup přímo konzultovat s chemikem, který má s metodikou molekulové dynamiky bohaté zkušenosti.

Druhý projekt jsem dostal zadaný od školitele ve Francii. Hledám některé parametry pro vybrané chemické látky, které mohou být použity jako zbraně hromadného ničení. Nalezené parametry pak budou využitelné při vývoji ochrany proti těmto chemickým zbraním.

Pobyt v Bretigny po prvních osmi týdnech hodnotím jako extrémně užitečný. Oba projekty jsou smysluplné a jejich výsledky prakticky využitelné. Druhým důvodem je, že už během prvních dnů stáže jsem se pustil do činností, které jsem před tím považoval tak trochu za sci-fi. Práce mě proto posouvá obrovskou rychlostí dále v mých schopnostech v oblasti výpočetní chemie.

Jsem také velmi rád za volbu destinace stáže. Paříž je nádherné město s neomezenými možnostmi. Po večerech a o víkendech se tedy učím francouzsky (chtěl jsem se pustit do studia cizího jazyka a díky stáži padla volba na francouzštinu), navštěvuji milongy (tančírny argentinského tanga) a taneční kurzy, postupně procházím sbírky v Louvre (oblíbil jsem si holandské malířství).



Autor: Tomáš Kučera



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa