Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na Dni pozemního vojska Bahna 2018

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na Dni pozemního vojska Bahna 2018

Počet shlédnutí: 1402

​25.6.2018 • Stovky obrněnců, tisíc vojáků, desetitisíce návštěvníků. To byla tradiční, už devětadvacátá Bahna. Den pozemního vojska nabídl nejen přehlídku vojenské techniky, ale také historické ukázky a další program. V Zadních Bahnech u Strašic nechyběla Univerzita obrany.

Mnozí středoškoláci, kteří v sobotu zavítali na Bahna 2018, využili možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Prezentační stan UO byl součástí armádního náborového místa, kde působili také příslušníci rekrutačního pracoviště z Plzně a Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO z Moravské Třebové.

Studenti Univerzity obrany objasňovali svým vrstevníkům podmínky přijetí a studia v souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a jejich polního výcviku ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Zájemci o studium tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády.

Univerzita obrany také připravila pro návštěvníky Bahen možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Příslušníci UO se se zápalem věnovali i malým dětem, které se mohly zapojit do dovednostních soutěží nebo si nechaly namalovat obličej maskovacími barvami. 

Návštěvníci akce mohli sledovat defilé jak současné pásové a kolové armádní techniky, tak i historické, např. tanků T-34 a T-55 či transportérů OT-62 a OT-90. Armáda ČR nepojala Bahna jen jako ukázku, ale jako výcvik, do kterého se zapojily pozemní i vzdušné síly. Hlavní bojovou akcí bylo nasazení rotního úkolového uskupení v operaci na vynucení míru. Do této dynamické části se zapojili vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení, 7. mechanizované brigády, Vzdušných sil AČR, 13. dělostřeleckého pluku a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Historická část akce byla letos věnována stému výročí založení Československa a symbolickým osmičkám, které v historii naší země sehrály tak významnou roli. První z ukázek byla věnována protiútoku italských jednotek a československých legionářů v Itálii proti rakouskouherským a pruským jednotkám na řece Piavě. Největší historická demonstrace se zaměřila na osudové okamžiky září roku 1938 spojené s vyhlášením mobilizace československé branné moci. Exkurz do historie naší země pak uzavřela ukázka srpnových událostí roku 1968.

Své výrobky v bývalém vojenském újezdu Brdy u Strašic představily také některé firmy obranného průmyslu, např. návštěvníci mohli obdivovat obrněná pásová vozidla CV90 či ASCOD, která se uchází o velkou zakázku české armády na přezbrojení mechanizovaných jednotek. Kontrakt má dosáhnout hodnoty až 50 miliard korun.


Autor: Pavel Pazdera     




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa