Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci Fakulty vojenských technologií na cvičení Tobruq Legacy 2018

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Příslušníci Fakulty vojenských technologií na cvičení Tobruq Legacy 2018

Počet shlédnutí: 1002

19.6.2018 • Na mezinárodním cvičení protivzdušné obrany Tobruq Legacy 2018, které se letos konalo na území Maďarska a Slovenska ve dnech 3. až 15. června za účasti vojáků z devatenácti zemí, nechyběli ani příslušníci Katedry systémů protivzdušné obrany, Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany, kteří zde byli součástí týmu hodnotitelů v rámci jednotek 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Kromě příslušníků stálého stavu UO se cvičení zúčastnil i student pátého ročníku oboru Automatizované systémy velení a řízení rotmistr Bc. Lukáš Oblouk, pro kterého byla možnost zúčastnit se tohoto cvičení jedním z vrcholů studia.

Hlavním cílem cvičení bylo prověření vzájemné interoperability, sladění činností a procedur v rámci společných protivzdušných operací jednotek NATO. Úkolem posílené baterie 2K12 KUB (označení NATO SA-6 Gainful) z 251. protiletadlového raketového oddílu byla ve spolupráci se slovenskou četou vyzbrojenou systém 9K38 IGLA (SA-18 Grouse) a s týmem průzkumu z Velké Británie zabezpečující spojení s letounem AWACS ochrana vojenské letecké základny u města Pápa.

Příslušníci Fakulty vojenských technologií působili jako hodnotitelé na různých stupních velení, od velitelství letecké základny (BOC – Base Operation Centre), přes středisko řízení palby (FDC – Fire Distribution Centre) až po palebnou jednotku. Třebaže hodnocení cvičících jednotek probíhalo dle přísné metodiky NATO TACEVAL (Tactical Evaluation), jednotky prokazovaly svoji vysokou vycvičenost.

Kromě vlastního hodnocení jednotek cvičení soužilo i pro výcvik a zdokonalování vedení bojové činnosti, což byla příležitost pro studenta UO rotmistra Lukáše Oblouka, aby získal nové zkušenosti a poznatky. Měl možnost vyzkoušet si, co ho čeká za několik málo měsíců po dokončení studia, až nastoupí k 25. protiletadlovému raketovému pluku coby nový absolvent Univerzity obrany.

Rotmistr Oblouk svoji účast na cvičení komentoval slovy:
„Mám teď reálnou představu, jak takové rozsáhlé mezinárodní cvičení probíhá, jak je náročné na sladění jednotek, jak se na ně připravit a také člověk zjistí, jaké věci, vybavení a výstroj pro výcvik potřebuje a jaké ne. Největším přínosem pro mě bylo, že jsem viděl techniku při přípravě, rozvinutí i při bojové činnosti. Určitě bych všem studentům doporučil se takového cvičení účastnit, budou mít možnost vidět hodně věcí v reálu, porovnat a zužitkovat nabyté znalosti získané při studiu na UO."

Autor: Vadim Starý



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa