Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
O krok blíže k dělostřelcům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

O krok blíže k dělostřelcům

Počet shlédnutí: 467

13.6.2018 • Budoucí dělostřelci z katedry palebné podpory mají sice podle nového studijního programu kratší odbornou část studia oproti svým minulým kolegům, zato však mohou své znalosti rozšířit během praktických stáží u 13. dělostřeleckého pluku v Jincích, kam většina z nich po zdárném ukončení studia nastoupí.

Po první lednové stáži, absolvovali studenti modulu velitel dělostřeleckých jednotek v letošním roce již druhý, třítýdenní praktický výcvik na přelomu měsíce května a června, zaměřený opět na uplatnění svých teoretických znalostí, což si mohli vyzkoušet i během kontrolního cvičení, které absolvovali společně se 132. oddílem 13. dělostřeleckého pluku, pod který byli všichni během svého působení v Jincích zařazeni. Hned v prvním týdnu si někteří poprvé vyzkoušeli vedení zaměstnání nejen ze své odbornosti, ale museli, své dočasně podřízené, naučit práci s prostředky individuální ochrany během zaměstnání z OPZHN. Následovala zaměstnání v terénu při rekognoskaci palebných postavení, a palebné službě. Studenti ukázali i své vševojskové zkušenosti během výcviku zaměřeného na CIED. Druhý týden studenti společně s novými osádkami děl absolvovali kurz pro obsluhu 152mm ShKH DANA, kde si vyzkoušeli práci svých potenciálních budoucích podřízených u palebných baterií. 

Poslední týden se celý nesl v duchu kontrolního cvičení, kde se studenti poprvé seznámili s komplexní činností v rámci přípravy a provedení polního výcviku dělostřeleckého oddílu, od přípravy a odjezdu z posádky, přes vybudování vyčkávacího prostoru až po rekognoskaci palebných postavení a plnění palebných úkolů. Strávili den i na středisku řízení palby, kde získali praktické poznatky od zkušených velitelů a příslušníků štábu z oblasti organizace a dozvěděli se něco i o plánování podobných kontrolních cvičení. Nakonec jim bylo umožněno na místě řízení palby pod dozorem počtářů počítat prvky pro plnění palebných úkolů, i když děla střílela pouze tzv. „papíráky", tedy cvičnou municí.

Tato stáž, stejně jako minulá i ty budoucí, umožňují studentům, aby si vyzkoušeli nejen své znalosti získané studiem v praxi, ale zároveň, aby nahlédli na skutečný život na útvaru a na výzvy, kterým budou muset ve své budoucí kariéře čelit.


Autor: Ondřej Pekař



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa