Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Průzkumáci splnili poslední fázi své odborné přípravy ve 4. ročníku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Průzkumáci splnili poslední fázi své odborné přípravy ve 4. ročníku

Počet shlédnutí: 497

11.6.2018 • "Tango, Tango, Tango" zazní šeptem v radiostanici. Je to signál pozorovatele, který upozorňuje zbytek průzkumné skupiny na příjezd zájmového vozidla do prostoru léčky. Takto začala jedna z epizod poslední části bloku praktické přípravy studentů 4. ročníku odbornosti Velitel průzkumných jednotek (14-5PZ), která proběhla ve dnech 4. až 7. června 2018 ve VVP Březina.

Výcvik studentů byl plně připraven a veden akademickými pracovníky Katedry taktiky. Ve stejném období a výcvikovém prostoru probíhala i poslední část bloku praktické přípravy studentů 4. ročníku odbornosti Vševojskový velitel (14-5VMV), kteří v rámci svého odborného výcviku zároveň plnili úkol cílových objektů pozorování pro studenty 14-5PZ. 

Celkově byl výcvik studentů 14-5PZ zaměřen jak na základní sběr informací pozorování a nasloucháním, tak i na sběr informací bojovou činností - provedením léčky. Nezastupitelnou roli při plnění úkolů mělo využití prostředků technického průzkumu, konkrétně termovizní pozorovací přístroj a rádiem ovládaný bezpilotní prostředek. Termovize umožnila rozkrytí postavení zamaskovaného nepřítele, především v nočních hodinách. Obrazový výstup z bezpilotního průzkumu pak zajistil zvýšení přehledu velitele skupiny o situaci v prostoru operace. Využitím těchto prostředků si studenti rozšířili přehled o možnostech moderního sběru informací, který uplatní při službě u bojových útvarů AČR. 

Jednou z hlavní procvičovaných taktických činností byla organizace a provedení léčky. Cílem činnosti skupiny bylo získat radiostanici a karty spojení z vozidla nepřítele. "Tango, Tango, Tango" zazní šeptem v radiostanici. Je to signál pozorovatele, který upozorňuje zbytek průzkumné skupiny na příjezd zájmového vozidla do prostoru léčky. Náhle se ozve silný výbuch. Zničením přední nápravy vozidlo ztratilo mobilitu. A pak už je to závod s časem. Posilová jednotka nepřítele se může objevit každým okamžikem. Pozorovatelé zároveň zajišťují přístupy do prostoru léčky. Nikdo cizí nesmí dovnitř ani ven. Palebný tým odklání palbu a pozoruje prostor vozidla. Úderný tým vyráží co nejrychleji vpřed. Kontroluje kabinu, řidiče, spolujezdce, a následně i korbu vozidla. "All clear!" zní od jednoho z členů úderného týmu. V kabině nalézá zapnutou radiostanici s kartou spojení. "Tři minuty!" Zástupce velitele skupiny zapisuje a přerozděluje nalezený materiál. Každý člen skupiny přesně ví, co má dělat. "Šest minut, modrá jdeme!" Členové úderného týmu odcházejí do shromaždiště, za nimi se stahuje palebný tým, velitel skupiny a pozorovatelé. Zde si všichni berou odložené batohy, provádí rychlou kontrolu zbraní a materiálu, a pokračují po ústupové trase z ohroženého prostoru.


 

Autor: Jan Nohel



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa