Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Cvičení Screener 2018 potvrdilo kvalitu příslušníků Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Cvičení Screener 2018 potvrdilo kvalitu příslušníků Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 747

​31.5.2018 • Dne 25. května skončilo 14denní mezinárodní cvičení Screener 2018 pořádané 7. mechanizovanou brigádou. První týden cvičení byl organizován ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá (VVP Libavá) a druhý týden cvičení proběhl v katastru obce Karolinka v Beskydech. Cvičení Screener 2018 se za Univerzitu obrany účastnilo celkem 33 studentů 4. a 5. ročníku a 7 akademických pracovníků Fakulty vojenského leadershipu.

Cvičení Screener 2018 bylo primárně zaměřeno na výcvik průzkumných jednotek a příslušníků zpravodajských skupin štábů praporů za účelem podpořit rozhodovací proces velitelů praporů při vedení bojové činnosti. V rámci průzkumných jednotek a zpravodajských skupin štábů prokázali svoje kvality studenti Fakulty vojenského leadershipu ve specializacích Velitel průzkumných jednotek, Management informačních zdrojů a Vševojskový velitel.

Dvě průzkumné skupiny tvořené studenty 4. a 5. ročníku modulů Velitel průzkumných jednotek se mezi dvaadvaceti profesionálními průzkumnými skupinami z AČR a z ozbrojených sil Rakouska, Polska, Slovenska a USA rozhodně neztratili. Průzkumná skupina tvořena studenty 4. ročníku byla vyhodnocena jako třetí nejlepší průzkumná skupina celého cvičení. Také studenti modulu Management informačních zdrojů, kteří byli zařazeni do zpravodajských skupin štábů praporů, se dokázali rychle zapojit do činnosti a dle jednotlivých rozhodčích patřili k vysoce pozitivně hodnoceným.

Aby byl výcvik v prvním týdnu na VVP Libavá co nejvíce reálný, zapojily se do cvičení dva mechanizované prapory 7. mechanizované brigády, jejichž úkolem bylo vedení bojové činnosti vysoké intenzity mezi dvěma znepřátelenými stranami. V sestavě 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic působili studenti 4. ročníku modulu Vševojskový velitel. Jejich úkolem, jako příslušníků 2. pěší roty, bylo vést obranný boj na předpokládaném směru postupu protivníka.

Nedílnou součástí byli i rozhodčí, tzv. OC/T (Observer Contoller/Trainer) a příslušníci nadřízeného velitelství cvičících jednotek. Na pozicích OC/T, nadřízeného velitelství a velitele brigády protivníka působili akademičtí pracovníci Katedry taktiky a Katedry logistiky Fakulty vojenského leadershipu. Mezi třemi nejlépe hodnocenými rozhodčími v rámci celého cvičení byl i jeden příslušník Katedry taktiky.

Vedle jednotek a útvarů 7. mechanizované brigády, se do výcviku zapojilo také více než dvacet dalších útvarů Armády České republiky včetně dvou jednotek aktivní zálohy a dále průzkumníci a zpravodajští důstojníci čtyř zahraničních armád. Cvičení se účastnili i příslušníci národní gardy Spojených států amerických. Celkem se cvičení účastnilo více než 1600 osob.

Závěrem lze konstatovat, že mezinárodní cvičení Screener 2018 bylo jak pro studenty, tak pro akademické pracovníky UO Brno velkým přínosem. Jedna stránka je profesní, kde bylo možné porovnat získané odborné znalosti s reálnou činnosti u bojových útvarů. Druhá stránka je i mezilidská, kde došlo k navázání nových kontaktů s odborníky Armády České republiky a se zahraničními partnery.


Autor: Jaroslav Kozůbek, Karel Michenka, foto: Jaroslav Kozůbek a archív 7. mb



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa