Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Srbští důstojníci navštívili ÚOPZHN v rámci programu NATO DEEP

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Srbští důstojníci navštívili ÚOPZHN v rámci programu NATO DEEP

Počet shlédnutí: 1119

28.5.2018 • Ve dnech od 21. do 25. května 2018 proběhla v pořadí již čtvrtá oficiální návštěva ÚOPZHN Univerzity obrany v rámci NATO Defence Enhancement Education Programme (NATO DEEP). Návštěva významných srbských odborníků na oblast CBRN Defence, plk. doc. Ing. Radovana Karkaliće, Ph.D. a plk. Ing. Zlate Velićkoviće, Ph.D. z Vojenské akademie v Bělehradě navázala na mezinárodní spolupráci ÚOPZHN UO ve vzdělávací, vědecké a také výzkumné oblasti. Rovněž přispěla k dalšímu rozvoji spolupráce českých a srbských výrobních podniků v oblasti výroby materiálů určených k záchytu škodlivin. Aktivity ÚOPZHN UO v rámci NATO DEEP se staly pevnou součástí programu pro podporu srbských ozbrojených sil v rámci procesu jejich přípravy k budoucímu přijetí do Severoatlantické aliance.

Dne 21. května bylo pětidenní společné jednání zahájeno na ÚOPZHN  UO bilancováním výsledků dosažených od minulé návštěvy české delegace u bělehradské Vojenské akademie a srbské společnosti TRAYAL v  Kruševaci, která se uskutečnila  v termínu od 6. do 10. listopadu 2017. Bylo konstatováno, že úkoly, které se obě strany zavázaly splnit, byly zrealizovány v  požadované kvalitě a ve stanovených termínech. Program návštěvy dále pokračoval besedou se studenty FVL oboru velitel chemických jednotek, která byla zaměřena na aktuální problematiku vzdělávání specialistů srbských ozbrojených sil v oblasti ochrany proti ZHN, materiální a technické vybavení pro plnění úkolů specialistů chemického vojska a aspekty studia na vojenských školách v Srbsku. 

Dopolední část úterního programu byla věnována soutěžnímu kolu studentské tvůrčí činnosti v rámci sekce 6 Ochrana proti chemickým látkám a ionizujícímu záření, která byla organizována FVT UO. Člen komise, plk. Karkalić, vysoce hodnotil připravenost prezentujících a vyzvedl úroveň výsledků vědecké práce studentů. Odpolední program byl vyčleněn k provedení ukázky laboratoře individuální a kolektivní ochrany ÚOPZHN UO, která byla zaměřena na prezentaci nového technického vybavení určeného ke zjišťování odolnosti bariérových materiálů vůči permeaci toxických látek prodyšnými i neprodyšnými bariérovými materiály a sypanými sorbenty. Po provedených praktických ukázkách bylo konstatováno, že předvedené metody mohou velmi významně přispět ke zdokonalení úrovně individuální a nezodolněné kolektivní ochrany v obou zemích. 

Program středečního dne byl zaměřen na prezentaci a praktické ukázky dvou excelentních pracovišť zabývajících se problematikou rozvoje nanotechnologií a jejich aplikací. Společnost Pardam, s.r.o. sídlící v Roudnici nad Labem, byla představena ředitelem společnosti, Mgr. Janem Bukem. Praktická ukázka byla zaměřena na představení vývojových laboratoří a výrobních zařízení zaměřených na technologie tzv. centrifugal spinningu a nanospiderů určených k výrobě anorganických nanovláken. Odpolední program byl věnován představení vybraných možností spolupráce a také samotných laboratoří Centra materiálů a nanotechnologií Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Odborník na využívání speciálního zařízení pro depozici atomárních vrstev, Dr. Jan Macák, představil nejnovější trendy v depozici různých materiálů na nanovlákna a představil nejnovější výsledky univerzity a výzkumné skupiny Pokročilé nízkodimenzionální nanomateriály pracující v rámci CEITEC Vysokého učení technického v Brně. Diskuse po prezentaci a ukázkách obou výzkumných pracovišť poukázala na celou řadu možností realizace spolupráce zaměřené na zdokonalení protichemické ochrany ozbrojených sil.

 

Čtvrtý den jednání byl zaměřen na rozvoj průmyslové spolupráce a shrnutí dosažených výsledků společností FIBERTEX NONWOVENS, a.s. ve Svitavách a TRAYAL v Kruševaci. Byly shrnuty výsledky testování bariérových materiálů a sypaných sorbentů ze společnosti TRAYAL. V rámci rozvoje další spolupráce mezi ÚOPZHN UO a společností FIBERTEX NONWOVENS, a.s. byla diskutována možnost dlouhodobých aktivit při sdílení schopností a řešení aktuálních témat rozvoje výrobních technologií. Byla projednána a schválena možnost vyslání studenta Střední průmyslové školy chemické v Brně na stáž do této společnosti s tím, že by jeho potenciální zájem mohl přejít v následné studium na FVL UO v modulu velitel chemických jednotek s  možností řešení závěrečné diplomové práce v součinnosti s předmětnou společností. 

Závěrem mi dovolte, abych touto cestou poděkoval všem, kteří se na úspěšném naplnění plánovaných aktivit podíleli. Poděkování patří zaměstnancům UO, a to jmenovitě Ing. Stanislavu Poráňovi, Ing. Janu Havlínovi, Norbertu Šviríkovi, Věře Novotné, Ing. Otakaru  Petříčkovi, Ph.D. a dalším spolupracujícím osobám. Zejména bych však chtěl vyjádřit svůj dík zástupcům spolupracujících organizací, Mgr. Janu Bukovi, Dr. Ing. Janu Macákovi a Ing. Tiboru Ganzerovi. 

 
Autor: Pavel Otřísal, Foto: Pavel Otřísal, Vladimír Obšel, Petr ŽujaTomáš Rozsypal



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa