Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
MCDC Info Age C2 workshop na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

MCDC Info Age C2 workshop na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 814

25.5.2018 • Po celý minulý týden probíhalo na půdě Univerzity obrany jednání pracovní skupiny NATO zaměřené na Informační věk a jeho vliv na systémy velení a řízení. Tato aktivita spadá pod Multinational Capability Development Campaign (MCDC), tedy kampaň, která ve dvouletých cyklech přispívá k rozvoji schopností NATO. 

MCDC je aktivita vedená USA, která přispívá k rozvoji schopností NATO reagovat na vedení operací v komplexním a dynamickém bezpečnostním a operačním prostředí. MCDC aktivity jsou organizovány po pracovních skupinách, které řeší zvolenou problematiku. V tomto případě se jedná o hledání nových přístupů k velení a řízení vzhledem k objevujícím se technologickým trendům. Jednání probíhá ve dvou skupinách. První skupina je zaměřena na popis implikací nových technologických trendů na způsob velení a řízení na základě vytvořeného scénáře operačního a bezpečnostního prostředí s dlouhodobým výhledem. Druhá skupina je zaměřena na návrh, provedení a vyhodnocení experimentu, který demonstruje využití self-synchronizačních mechanismů jako alternativy k dnešnímu hierarchickému přístupu k velení a řízení.


 „Experiment je de facto jediným vhodným nástrojem pro ověření nových konceptů, pro potvrzení či vyvrácení hypotéz spojených s rozvojem schopností nebo pro demonstraci navržených řešení. Zapojení se do experimentačních aktivit NATO je zásadní pro jejich znovuzavedení do našeho národního prostředí," shrnul hlavní přínos setkání expertů zástupce Univerzity obrany podplukovník Jan Hodický z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií.

Tohoto pětidenního jednání, jež bylo podpořeno Sekcí obranné politiky a strategie Ministerstva obrany, se účastnilo odborníci z 9 zemí, mimo jiné ze Spojených států, Švýcarska či Finska. Následné jednání bude probíhat v holandském simulačním centru a bude zaměřeno na vlastní provedení experimentu s využitím konstruktivní simulace a následnou prvotní analýzu získaných dat.

 

Autor: Jan Hodický



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa